Облакът – пазар за $68 милиарда

Пазарът на облачни услуги ще достигне 60 милиарда долара през 2010 година, прогнозира Gartner. Това ще бъде ръст от 16,6% спрямо предходната година.

Облачната индустрия ще се развива динамично до 2014 г., когато приходите в сектора ще възлязат на $148,8 млрд. В близките пет години организациите ще инвестират около $112 млрд. за облачни услуги от рода на SaaS (софтуер като услуга), PaaS (платформа като услуга) и IaaS (инфраструктура като услуга).

В момента най-голяма част от приходите на доставчиците идват от Северна Америка и Западна Европа. Тези региони ще запазят лидерската си позиция в следващите пет години, независимо от очаквания ръст и на други пазари, посочва Gartner.

Пазарът на облачни услуги в САЩ държи 60% дял от общия, но към края на годината ще намалее до 58%, а през 2014-та ще падне на 50%. Западна Европа има 23,8% дял от облачния пазар, а на Япония се падат 10%.

Облачните услуги намират приложение на първо място във финансовата сфера и промишленото производство. Значителна част от пазара представляват решенията за комуникационни и високотехнологични компании.

Все още обаче много компании са предпазливи относно внедряването на облачни услуги. Техните опасения са свързани най-вече със сигурността, възможността за достъп до услугите и ефективността.

Коментар