Разкриха печатница с нелегален софтуер

Служители на ГДБОП разкриха печатница в Пловдив, работила с нелицензирани софтуерни продукти, съобщи МВР. Екипът от дизайнери и специалисти по предпечат и текстообработка предлагал комплексно обслужване – от дизайна, до ламинирането на продуктите.

"След извършени оперативно-издирвателни и информационно-аналитични действия е установена и документирана цялостната престъпна дейност, осъществявана от печатницата на територията на града", гласи официалното съобщение по случая.

Печатарите са се специализирали в изготвяне на пълноцветен печат на списания, всякакви рекламни материали, етикети и опаковки за производители от хранително-вкусовата промишленост.

В хода на проверката от офисите на фирмата са иззети 28 компютърни системи и лаптопи с нелицензирани специализирани софтуерни продукти, собственост на компании-членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA), като Windows XP Home, Microsoft Office XP Pro, Adobe Acrobat Distiler 6.0, Adobe Acrobat Pro, Adobe Ilustrator 8.0, Corel Draw и др. Не са предоставени документи, удостоверяващи законосъобразното придобиване и използване на програмите.

Нанесените щети на компаниите, членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер, са на стойност за над 50 хиляди лева. Срещу виновните лица е образувано досъдебно производство по чл.172А от НК, съобщи МВР.

Тази поредна проверка на органите на МВР съвпада с края на кампанията на BSA – „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”, стартирала през месец септември миналата година, уточниха от сдружението.

Коментар