ЕК: Роумингът поевтиня, но конкуренцията е слаба

Съгласно публикуван днес междинен доклад на Европейската комисия относно роуминга операторите на мобилни мрежи в ЕС са намалили своите цени за роуминг в съответствие с допустимите пределни цени, установени с правила на ЕС, въведени първоначално през 2007 г. и изменени през юли миналата година. Подобрена е прозрачността по отношение на цените. Цената за роуминг на телефонни разговори е намаляла с повече от 70% от 2005 г. насам, а изпращането на текстово съобщение между държави-членки на ЕС сега струва с 60% по-малко. На потребителите обаче все още не се предлагат цени, които да са значително по-ниски от тези, наложени с правилата на ЕС. Поради това в доклада на Комисията се заключава, че конкуренцията на пазара на роуминг все още не е достатъчна, за да предостави на потребителите по-големи възможности за избор и дори по-ниски цени.

Цената за използване на мобилни телефони или на други преносими устройства при пътуване в чужбина в рамките на ЕС намаляваше непрекъснато след приемането на първите правила относно роуминга, – коментира заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус, комисар по цифровите технологии. – Но три години след влизането в сила на правилата повечето оператори предлагат цени на дребно, които се колебаят около пределните правно установени цени. Увеличената конкуренция на пазара на роуминг в ЕС би предоставила на потребителите по-големи възможности за избор и дори по-ниски цени”.

Макар законодателството да доведе до по-ниски цени, публикуваният днес доклад показва, че въпреки въвеждането на регулаторни ограничения пазарът на роуминг в ЕС все още не е достатъчно конкурентен, за да предостави на потребителите възможно най-добър избор и цена. Проявява се тенденция цените на дребно, т.е. за крайните потребители, да са съсредоточени в близост до регулираните за ЕС пределни стойности. В края на 2009 г. правно установената в ЕС пределна цена за изходящи телефонни разговори с роуминг беше 0,43 евро за минута, а потребителите, избрали т. нар. „Евротарифа“, плащаха за такива разговори средно 0,38 евро за минута. Също така по Евротарифата потребителите плащаха средно 0,17 евро за минута входящ разговор с роуминг, т.е. малко под правно установената пределна цена от 0,19 евро.

По мнение на Комисията правилата на ЕС предоставят на операторите голям марж за предлагане на по-привлекателни за потребителите цени под регулираните пределни стойности. В крайна сметка различието в цената между разговорите с роуминг и разговорите в границите на една държава следва да се доближи до нулата до 2015 г. в съответствие с целите на Програмата в областта на цифровите технологии за Европа.

По отношение на роуминга на данни в доклада се потвърждава, че цените на едро спаднаха значително под установената за ЕС пределна стойност. В края на 2009 г. средната цена, която операторите начисляваха помежду си, беше 0,55 евро за мегабайт. Средната цена за крайни потребители също спадна — от 3,62 евро за мегабайт в началото на 2009 г. на 2,66 евро в края на 2009 г. Комисията очаква операторите да облагодетелстват и потребителите от своите икономии от по-ниските цени на едро, като намалят цените си на дребно, които тя ще продължи да наблюдава.

Анализът на Комисията показва също така, че потребителите ползват все повече услугите за роуминг. През последните две години е нараснал общият обем на входящите разговори и на изпратените съобщения по време на задграничен престой в рамките на ЕС, въпреки оценката за намаляване на пътуванията с 12%. По-конкретно, след въвеждането на пределна цена от 11 евроцента за SMS в рамките на ЕС, през лятото на 2009 г. са изпратени 20% повече текстови съобщения, отколкото през предходното лято. Услугите по роуминг на данни пък са нараснали с повече от 40% през 2009 г.

Коментар