Кулов: технологията днес ни позволява да разгърнем идеите си

Съвременните технологии за създаване на приложения са отличен трамплин за добрите идеи. Младите талантливи софтуерни инженери могат чрез модерните средства, с които разполагат, да създадат бързо и лесно софтуерни уникални системи, които само допреди няколко години биха изисквали къртовски труд и много време.

Така Мартин Кулов, българският съдия на световното софтуерно състезание Imagine Cup 2010, описа впечатленията си от двата състезателни дни (неделя и понеделник), в които е наблюдавал разработките на немалко от състезаващите се отбори в емблематичната категория “софтуерен дизайн”.

Състезанието, спонсорирано и организирано от Microsoft, се провежда за осма поредна година, като този път последният, международен кръг, се състои във Варшава, Полша.

Някога технологиите бяха други; за да се съзаде едно добро приложение, трябваше много да се пише и дълго да се изпипва всеки малък детайл, разказа Кулов пред журналистите на пресконференция след приключване на втория кръг от международната надпревара.

Със сегашните технологии обаче младежите могат бързо да правят фантастични неща – стига да имат наистина добра идея, убеден е Кулов. Имайки в ръцете си инструменти като сегашните, тя нямат нужда дълго да пишат и да изпипват малките детайли, но вместо това могат да се съсредоточат върху основната си идея и да я разгърнат максимално.

Младите таланти наистина биха могли да разработят приложения, носещи много ползи на хората, а защо не и да разрешават някои от най-големите проблеми на човечеството – кауза, която е водеща в тазгодишното състезание, убеден е Кулов.

Същевременно хубавата развойна технология е и голям капан, признава известният български софтуерен експерт. Когато човек вижда, че може лесно да реализира проект, той може и да се изкуши да поеме по пътя на най-малкото усилие. Така вместо провокация, предизвикателство и мощен инструмент за полезни приложения технологията може да се окаже…. прахосан ресурс.

Коментар