Публикуваха стратегията за електронно управление

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията публикува за обществено обсъждане Стратегия за електронно управление.

В документа се предвижда създаване на Национален съвет за е-управление от представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, браншови и граждански организации.

Предложението цели да бъде осигурена подкрепа на участващите институции в инициативата за е-управление. В стратегията се посочва, че министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията организира и координира провеждането и прилагането на държавната политика в областта на електронното управление.

До 2015 година трябва да бъде осигурена инфраструктура за реализация на 215 е-услуги и възможност гражданите и бизнесът да ги използват – достъпно, удобно, масово. Тази цел е обвързана с инициативата на МТИТС за широк достъп на българските домакинства до бърз интернет.

Публични терминали за интернет и ползване на услуги ще бъдат поставени във ведомствата и общините. Стратегията посочва като конкретна цел да се въведат електронни фактури, като към края на периода се очаква 100 процента от административните структури и 90 на сто от бизнеса да възприемат промяната.

Търговете в държавната администрация ще станат 100 процента електронни, ще има електронно разплащане за всички държавни събирания.

Предстоящите до 2015 законодателни промени са свързани с  осигуряване на възможност за използване на електронния документ и електронния подпис в съдебната система, за предоставяне на електронни административни услуги от органите на съдебната власт, за електронен обмен на документи между съдебната и изпълнителната власт и за упражняване на процесуални права по електронен път.

Ще бъде дадена зелена светлина на кандидатстване в процедури за обществени поръчки по електронен път.

Актуализираната Стратегия за електронно управление 2010-2015 г. е създадена от междуведомствена работна група с участието и подкрепата на браншовите организации. Документът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на МТИТС.

Коментар