Заработи онлайн системата на КАТ

Система за електронно обслужване на граждани бе представена вчера в столичния КАТ. Чрез нея шофьорите в София ще могат да проверят дали имат излязло наказателно постановление за извършено от тях нарушение.

Проверката става след регистрация в електронната страница i-kat.org. Водачите ще се информират каква глоба трябва да внесат, както и колко точки ще им бъдат отнети.

Ще им бъдат изписани и две банкови сметки – едната, по Закона за движението по пътищата (за внасяне на дължимата глоба), а другата по Кодекса на застраховане (за водачи, които по време на нарушението не са имали Гражданска отговорност).

В интернет страницата заявките се приемат до 16 часа, а самата справка ще им бъде готова на другия ден. Всички подадени 5000 заявки от вчера вече са обработени, стана ясно от репортаж по Нова телевизия тази сутрин.

С тази система за електронно обслужване ще бъдат улеснени софийските шофьори. Очаква се от нея да се възползват регистрираните над 770 000 водачи, а годишно ще се правят справки за около 200 000 наказателни постановления.

Следващият етап от разработването на системата предвижда гражданите на София да могат да си запазят час за получаване на придобита шофьорска книжка. В момента се работи и по осигуряване на възможност за интернет плащане.

Коментар