Над 5 милиарда са вече мобилните абонати

Броят на мобилните абонати превиши 5 милиарда през изтеклата седмица, по данни на шведската компания Ericsson. Най-голям е ръстът в развиващите се пазари като Индия и Китай.

За сравнение, през 2000-та година в света имаше около 720 милиона мобилни абоната – по-малко, отколкото са в момента в Китай.

Стремително нараства и броят на потребителите на услуги, свързани с широколентов мобилен достъп. Ericsson очаква този брой да превиши 3,4 милиарда през 2015 година, докато през 2009-та само 360 милиона души са ползвали подобни услуги.

Изследването прогнозира, че скоро 80% от всички интернет потребители ще влизат в мрежата през мобилни устройства.

В развиващите се страни увеличението на трафика е обусловено от ръст в броя на абонатите. За разлика от тях, в развитите пазари мрежовият трафик расте в резултат на увеличаване на броя на свързаните устройства. Ericsson прогнозира, че още през това десетилетие ще бъде достигнат рекордният брой от 50 милиарда включени към мрежата устройства.

Ландшафтът на телекомуникационния пазар се променя бързо. През миналия декември е преодоляна още една бариера – обемът на трафика от данни в мобилните мрежи за първи път е превишил гласовия трафик.

Един от ключовите фактори за бурно развитие на мобилната индустрия в близко бъдеще ще станат комуникациите между различни устройства, или т.нар. M2M  (machine-to-machine) комуникации. Подобни решения вече навлизат в енергетиката, транспорта и други сфери.

Коментар