Как да изберем проектор за домашния кинотеатър

Изборът на проектор за домашно кино може да обезкуражи мнозина потребители, поради липсата на познания за характеристиките на този тип устройства. Освен това на пазара се предлага голямо разнообразие от модели, всеки със свои уникални възможности, което допълнително усложнява избора. Ключът към опростяване на покупката е първо да прецените от какво имате нужда и след това да намерите проектора, който отговаря на вашите потребности.

Няколко са важните въпроси, на които трябва да си отговорите: какви да бъдат резолюцията, съотношението на картината, яркостта и контрастът. Ключов фактор, разбира се, е и цената.

Съотношение (aspect ratio)

Когато говорим за формати 4:3 и 16:9, всъщност говорим за правоъгълната форма на видео изображението, или за съотношението между страните му. Стандартният телевизор има съотношение 4:3 на ширината спрямо височината на картината. HDTV стандартът е в съотношение 16:9, т.е. той е хоризонтално по-широк от обикновения ТВ, който изглежда почти квадратен.

И тук е проблемът – всеки проектор или телевизор идва със своя естествен (native) формат, било той 4:3 или 16:9. От друга страна, филмите и видеото идват в различни формати. Така например, ТВ програмите и видеото за обикновени телевизори са във формат 4:3, докато HDTV продукцията е направена във формат 16:9.

Тези два формата не са единствените – съдържанието на DVD идва във формати 1.33, 1.78, 1.85, 2.00, 2.35, 2.4 и 2.5. Blu-Ray материалите пък са обикновено във формат 1.78:1 или по-широк. Така, че няма универсален стандарт за съотношението на видео картината. Едно е ясно: независимо кой формат проектор изберете, 4:3 или 16:9, няма да можете да гледате всички видео материали в естествения им вид.

Какво да бъде тогава решението? Най-популярният избор на система за домашно кино е проектор 16:9 и екран 16:9. Но някои хора все още предпочитат традиционния формат 4:3 за проектора и съответно екран 4:3, тъй като всички класически филми до 1953 година са направени именно в този този формат. Наблюдава се голям интерес и към супер-широкоекранните системи 2.35:1. Всяка една от тези три конфигурации има своите предимства, но най-логичен изглежда изборът на система във формат 16:9, която ще ви осигури комфортно гледане на HDTV, широкоекранни DVD и Blu-Ray.

Резолюция

Резолюцията на проектора, и по-точно „native” резолюцията, означава броят пиксели, налични за създаване на изображението. Колкото по-висока е тя, толкова качеството е по-добро.

Резолюцията се дефинира с едно или две числа. Типичната резолюция с две числа е 1280×720. Първото число показва броят на пикселите във всеки хоризонтален ред, а второто – пикселите във всяка вертикална колона. Ако умножите двете числа, ще получите общия брой пиксели, от които може да се състои изображението.

Често, резолюцията се означава с едно число, например 720p или 1080p. Това всъщност е вертикалната резолюция, т.е. вторият параметър от означението с две числа. Буквата "p" пък означава прогресивно сканиране, при което цялата картина се дисплейва едновременно.

В общия случай, проекторите с по-висока резолюция са по-скъпи. Предимствата им са очевидни – те могат да показват по-детайлна картина и освен това намаляват или премахват напълно видимостта на пикселите (пикселирането).

Препоръчителни в момента са две резолюции за широкоекранни домашни кинотеатри 16:9 – това са 1280×720 и 1920×1080. Ако искате да използвате вашия проектор и като устройство за видео, и като проектор за данни, то можете да изберете резолюции 1280×768 и 1280×800, които са характерни за компютърните екрани.

Форматът 1280×720 е най-добрият избор за ограничени бюджети или когато не желате да плащате допълнителна цена за 1080i или 1080p видео. Днешните 720p проектори предлагат превъзходна HD картина от 720p и 1080i HDTV източници, както и от Blu-ray плейъри, така че компромисът в качеството спрямо 1080p е малък.

От друга страна, ако имате пари за харчене и искате възможно най-детайлната картина от HD източници, тогава проекторите с резолюция 1080p са най-добрият избор.

Яркост

Колко светлина ще възприемете от екрана зависи от два фактора – светлинния изход на проектора и отразяващите свойства на екрана. Има два начина за измерване на светилната на домашния кинотеатър. Единият са ANSI лумените, които показват светлинната енергия, генерирана от проектора. Вторият е „foot-Lamberts (fL) – той се отнася до екрана и измерва общата светлина, отразявана обратно към зрителите. fL е по-добър метод за настройка на системата за домашно кино. Но тъй като този параметър зависи от размера на екрана, производителите на проектори не публикуват fL спецификация.

Колко светлина ви е необходима? Когато става въпрос за домашните проектори, по-яркото определено не е по-добро. Трябва ви проектор, който произвежда достатъчно светлина, за да осигури добър контраст на екрана, но не толкова висока яркост, че да изтощи очите ви.

Можете да игнорирате ANSI лумените. Вместо това, използвайте параметъра Projection Calculator, за да определите яркостта на модела, който търсите. В тъмни стаи, ниво на светене на екрана в диапазона от 12 до 22 fL е идеално. На теория, лумените и foot-Lamberts са свързани – един fL e еквивалентен на един лумен на квадратен фут (около 0,1 кв.м).

Ако пък предпочитате домашен театър с леко външно осветление, вместо тъмен, тогава е подходящо ниво на светене на екрана в диапазона 30-50 fL. По-ярката картина ще компенсира загубата на контраст, причинена от външното осветление.

Във всички случаи, не се подвеждайте от ANSI лумените, когато определяте яркостта на проектора. Някои модели имат видео оптимизация в техния рейтинг, други – не. Това означава, че на пазара се предлагат проектори официално със 700 ANSI лумена, които са по-ярки от такива с 1500 лумена, т.е. спецификациите са безполезни, в случая.

Контраст

Контрастът е разликата в яркостта между най-ярката и най-тъмната част на изображението. Колкото по-голяма е тази разлика, по-висок е контрастът. Но докато при бизнес проекторите яркостта е от първостепенно значение, то при домашните устройства най-важният измерител за качество е контрастът. Проекторите с по-висок контраст произвеждат изображения с дълбоко нива на черното и ясно дефинирани детайли на сянката.

Казано накратко, контрастът придава дълбочина на видео изображенията. Проектори с висок контраст правят възможно двумерните изображения да изглеждат като тримерни.

Контрастът се обозначава по два начина. Простото "Contrast", или on/off контраст, се отнася до съотношението между най-бялото бяло и най-черното черно, което проекторът е способен да възпроизведе. По-точен показател за възможностите на проектора е "ANSI contrast".

В някои проектори е вградено устройство, наречено динамичен ирис. То се разполага между лампата и лещите. Многократно в рамките на една секунда проекторът проверява цялостната яркост на изображението и отваря или затваря ириса, за да пропусне повече или по-малко светлина. Добрият динамичен ирис подобрява on/off контраста, т.е. тъмните сцени ще изглеждат по-тъмни, а ярките – по-ярки.  Динамичният ирис няма ефект върху ANSI контраста.

Зум

Зум лещите могат да направят проектираното изображение по-голямо или по-малко чрез преместване на вътрешните оптични елементи. Така проекторът показва изображение с желания размер от различни разстояния.

Някои проектори имат много малък диапазон на зум – например 1.20:1, означаван и като 1.2x, който позволява максимален размер на изображението само с 20% по-голям от минималния. Има и проектори обаче със зум 2.0:1, или 2.0x, които са способни за удвоят размера на изображението. Подобни лещи дават много повече гъвкавост по отношение на позиционирането на проектора и размера на изображението.

Смяна на лампата

В сравнение с телевизора, проекторът има един компонент, който бързо се изхабява – това е лампата, която струва около 300-400 долара. При повечето модели е посочен максималният живот на лампата, например 3000 часа. Но това не е сигурна гаранция, че лампата ще издържи толкова дълго. В допълнение, светлината от лампата намалява с течение на времето и много потребители предпочитат да я заменят, преди да е изтекъл животът й, за да поддържат по-ярка картина.

И така, когато вече сте определили параметрите, които желаете от вашия бъдещ проектор, можете да пристъпите към избора на конкретен модел. За да се вместите в планирания бюджет, вероятно ще се наложи да направите компромиси – хубавото е, че на пазара има голямо разнообразие от продукти, с широк диапазон на цените.

по темата: „Как да изберем проектор за домашния кинотеатър”

добавете коментар...

  1. Пламен

    Много полезна статия.

Коментар