Лаптопи и нетбуци – за всекиго според потребностите

Летният зной е тук и отново пречи на мнозина да се съсредоточат в работата си – блесналото небе и парещото слънце напомнят за дъх на сол и плясък на морски вълни или ухание на мащерка сред козите планински пътеки. Успокоението е, че е време за ваканция, за пътешествие, разходки и пълна наслада в най-дългите дни от годината. Но да вземем ли компютър със себе си за ваканцията?

Наскоро интернет медиите бяха скандализирани от разпространеното твърдение на британски психолог, че вземането на компютъра по време на ваканция е оръжие за разрушаване на семейството. Ваканцията е време за откъсване от екрана, време да обърнем внимание на близките си, настоява психологът. Да обърнеш гръб на семейството и да се залостиш пред компютъра е гаранция за скандал и може би дори сериозен срив в семейните отношения. Можем да се съгласим, че е прав – ваканцията не е време да прекарваме цял ден пред екрана. Но все пак има смисъл преносимият компютър да е под ръка през цялото време.

Няколко причини да носим преносим компютър през ваканцията

Заедно с четката за зъби и удобните дрехи компютърът е ценен елемент от багажа, стига да знаем какво да правим с него през ваканцията.

Да „преточим“ снимките от цифровия фотоапарат: ако пътувате с преносим компютър, можете да съхранявате резервно копие на снимките си или записите от видео камерата. По този начин, в случай че си загубите фотоапарата или ви го откраднат, пак ще си имате налице всички незаменими снимки. Естествено преносимият компютър е и спасение, когато картата с памет за фотоапарата се окаже пълна. Не забравяйте да си вземете четец за съответната карта памет, ако мобилният компютър няма слот за такава, или пък USB кабел за свързване на камерата към компютъра.

Журнал на ваканцията: ако обичате да споделяте, можете да водите електронен журнал на ваканцията си. Това може да са лични записки или пък публикации в личния ви блог.

Гледане на филми: някои хора предпочитат да се откъснат от дигиталните технологии колкото се може повече, но други не могат да си представят почивката без да гледат по някой филм. Добавете чифт слушалки и ето ви мобилно кино! Ако ще гледате филма по време на дълго пътуване, заредете батерията на мобилния компютър, преди да тръгнете – ако не е добре заредена, може и да не стигнете до финалните надписи.

Гледане на любимите ТВ шоу-програми: все по-често имаме възможността да видим запис на любимите си телевизионни предавания – някои телевизии предлагат клиповете в сайтовете си, други не, но пък можем да видим записи в youtube.com например. Всичко необходимо за гледането им е да се доберете до място с интернет достъп.

Слушане на музика: който няма музикален плеър, може да използва мобилния си компютър, за да послуша музика, докато пътува. С популяризирането на флаш-паметите това е по-лесно от всякога – не е нужно да носите със себе си компактдискове, достатъчно е да копирате любимите песни на „флашка“.

Гледане на карти и туристическа информация: безценен помощник за всеки пътуващ са цифровите карти. За повечето големи градове има такива, което позволява на човек лесно да прави справки за намирането на точно определени адреси и места. Освен самите карти за ориентация, мобилният компютър е полезен и затова, че на място може да се провери актуална туристическа информация – за интересни места, работно време на интересни обекти и др.

Да сме в час какво става в работа: ваканцията не е време за работа, но много хора имат огромен проблем, когато се завърнат, защото са „загубили форма“ – не са разбрали за важни неща, които са се случили по време на отсъствието им, пощенската кутия се е напълнила със стотици писма, а на работното място междувременно и тихомълком са се натрупали дузини задачи. Завръщането към работа само по себе си е стрес, но и натрупването на огромното количество задачи допринася за шока. Затова мнозина предпочитат, докато са във ваканция, да поглеждат какво се случва в офиса, да попреглеждат новите си писма и да са подготвени за деня на връщането си към работния ритъм.

Лаптоп или нетбук за ваканцията?

През пролетта на тази година пазарните наблюдатели IDC и Gartner се обединиха около становището, че вече не може да се очаква „бум“ на нетбуците, какъвто видяхме непосредствено след тяхната поява на пазара. Анализаторите са на мнение, че сега разпространението им ще отбележи по-скромен ръст и ще достигне т. нар. „плато“, т.е. ще се стигне до насищане на пазара. Причината за това е, че цените на преносимите компютри спадат постоянно и вече конкурират тези на мини-лаптопите.

От друга страна, като размер се появиха модели, които са „на границата“ между типичния лаптоп (диагонал на екрана над 13 инча) и класическия нетбук (диагонал до 10 инча) – вече са налице модели с 11-, 12-инчови дисплеи. Със запълването на „граничната зона“ разликите между двете категории преносими компютри започнаха съвсем да се размиват.

Нетбуците имат предимството, че са малки, тънки и леки – теглото им варира в границите под и до 1 кг, в много редки случаи може да достигне 1.1 кг. Това преимущество е безспорно и видимо с просто око: от гледна точка лекота и леснота на носене „бият“ традиционния лаптоп.

За мнозина изглежда достатъчно лесно и носенето на „голям“ ноутбук: съвременните модели са под 3 кг. Само по себе си това изглежда малко, но когато добавим в сметката съответния адаптер за тока, външната мишка, задължителния за ваканцията фотоапарат или пък видеокамера, все по-често носения допълнителен, външен твърд диск и съответните кабели за свързването на всичко това – е тогава сметката с теглото става съвсем различна. Лекотата на нетбука безспорно е за предпочитане.

Друг негов коз е продължителността на автономната работа на батерия. С икономичния си процесор и като цяло енергоспестяващ дизайн съвременните нетбуци могат да работят до един цял работен ден, без да имат досег с електрическа мрежа. Малко лаптопи могат да постигнат това.

От друга страна, екранът на нетбука е малък и за някои хора е неудобен. „Трябва да си взема лупа, за да виждам какво показва“, възкликват някои потребители. Малка е и клавиатурата. Няма достатъчно място за спокойно разполагане на двете ръце, което принуждава потребителят или да стои в неудобна поза, или да пише по „двупръстна“ система.

Неприятности понякога създава и малкото оперативна памет. Не на последно място нетбуците разчитат само на интегрирани видео- и звукова карта, така че от тях не може да се очаква особено качествен звук или хубаво гледане на клипове.

Както подсказва изброеното дотук, предимства на лаптопа пред нетбука са големият му екран и удобната, широка клавиатура, която в общия случай е съпоставима с голяма, настолна клавиатура. Най-често има достатъчно оперативна памет, по-качествен звук и по-добра графика.

Безспорно предимство на лаптопа е наличието на оптично устройство за четене на компактдискове. Такова устройство при нетбуците няма как да срещнем, просто защото компактният им размер не позволява то да бъде вградено.

Негативите, разбира се, са свързани с по-голямото тегло, по-краткият период на работа на автономно захранване.

И двата вида устройства разполагат с достатъчно голям брой възможности за свързаност. Налице са порт за LAN мрежа (мрежа по кабел), по няколко USB порта (на нетбуците поне по три), WiFi модул за връзка с безжични мрежи, Bluetooth… и ако това не е достатъчно, то и при двата модела може да се използва 3G/GPRS модем за връзка през мрежата на някой мобилен оператор.

Всичко, изброено дотук, не дава голяма яснота кое е за предпочитане за ваканцията – нетбук или лаптоп? Отговорът е това, което човек най-малко би искал да чуе: кое от двете да изберем за ваканцията зависи от това какво имаме намерение да правим на преносимия компютър. Задачите определят дали ще е лаптоп или нетбук.

Ако възнамеряваме активно да гледаме филми през ваканцията, малкият екран на нетбука очевидно няма да е подходящ. Филми ще се гледат удобно на по-големия дисплей на класически лаптоп. Още повече той има и съответното оптично устройство, чрез което да „прочете“ диска с филма.

В случай, че дори и през ваканцията не можем или не искаме да спираме да работим солидно, то по-голямата клавиатура на лаптопа в комбинация с големия екран ще направят ваканционните задачи по-лесни. Малките клавиши и скромният дисплей на нетбука биха превърнали интензивната работа в мъчение.

Ако обаче човек иска да има компютър под ръка, само за да си проверява електронната поща от време на време и да си „преточва“ снимките, направени с цифровия фотоапарат, то тогава тежкият лаптоп не е добър спътник; за кратка работа в интернет и сваляне на натрупаните визуални впечатления – снимки и видео – нетбутък върши повече от отлична работа.

Нетбукът е предостатъчен и ако човек иска заедно със свалянето на снимките да драсне няколко реда в блога си или любимия форум. Компактното леко устройство е напълно достатъчно и за правене на справки в цифрови карти и сайтове за туристическа информация.

На път с мобилния компютър в багажа

Ако вече сте направили своя избор – лаптоп или нетбук – или ще го направите в идните няколко дни, и вече сте сложили в куфара цифровата камера, кабелите и другите аксесоари, то следващите няколко съвета могат да се окажат полезни за вас.

Съвети за безопасност

Загубването на преносим компютър по време на ваканция не е нещо, срещу което сме застраховани. Защитата на един лаптоп, както и на информацията в него е важна, ако мислите да го носите със себе си по време на ваканцията. Ето някои съвети как да го пазите.

Подсигурете важните си данни. Преди да тръгнете на почивка с преносимия компютър, уверете се, че всичките ви важни файлове са в безопасност. Не е лоша идея да прехвърлите важните данни на домашния настолен компютър и да ги „заключите“ добре или да ги „опечете“ на DVD. Така няма да се налага да разхождате със себе си важна информация, за която се притеснявате.

Дори и да не направите това, то поне можете да преместите файловете на външен твърд диск. Дори и да ви откраднат мобилния компютър или да го загубите, данните все пак ще са при вас.

Ако оставяте важни данни на мобилното РС, което ще носите със себе си, не е лошо да ги криптирате. По този начин, дори да загубите устройството или да ви го откраднат, никой не може да ги отвори и прочете. Криптирането отнема само няколко минути, но осигурява допълнителна сигурност на вашите файлове.

Сложете мобилния си компютър в съвсем обикновено изглеждаща чанта или раница. Потърсете такава, която да не буди подозрения, че вътре има компютър. Носейки го в такава чанта, вие няма да съобщавате на всички околни за ценното съдържание, което криете вътре.

Ако се налага да излизате и да оставите лаптопа в хотела, приберете го на сигурно място. Можете да използвате сейфа на хотела. Ако няма такъв, можете да го скриете на място, което човек трудно би се сетил да търси – в чекмеджето под дрехите и чорапите или друго подобно място.

Заключвайте го с металната корда („Kensington Lock“). Стига конструкцията на мобилния ви компютър да позволява заключване с „Kensington Lock“, не пропускайте този вид подсигуряване. Привързвайте кордата към неподвижни и здрави конструкции – тръби, радиатори. Не разчитайте на конструкции, които лесно могат да се разместят (от крака на масата например кордата може много лесно да бъде изхлузена чрез леко повдигане на масата). Не забравяйте, че „Kensington Lock“ е предвидена не да предотврати кражбата, а да я направи толкова трудна и бавна, или толкова шумна, че крадецът да няма достатъчно мотивация да губи време и да привлича внимание.

Избягвайте използването на обществени, незаключени безжични мрежи. Няма съмнение, че са страшно удобни, но са и също толкова несигурни. Достъпът до Wi-Fi точките може да представлява опасност за сигурността ви. Това е особено вярно, ако мобилният компютър, който използвате, е конфигуриран за споделяне на файлове. Хората, които използват същата безжична мрежа, могат лесно да получат данни от вашия компютър дистанционно, без ваше знание.

Използвайте „здрава“ парола на мобилния си компютър. Желателно е да е с дължина над 10 символа, да съдържа главни и малки букви, цифри и евентуално някакъв специален знак. Съвсем не е нужно това да е сложна безсмислена поредица от символи, която е трудна за помнене (научете как).

Носете си компютъра със себе си. Колкото по-малко го оставяте без надзор, толкова по-малко вероятно е да ви го откраднат. Съхранявайте го на сухо и го пазете от вода, пясък, прах.

Коментар