ВЕИ ще захранват 4,5% от базовите станции към 2014

Все повече хора по света се сдобиват с мобилните телефони и имат връзка към света чрез мобилните мрежи. С това предизвикателствата за предоставяне на електроенергия за разрастващите се мрежи стават все по-големи.

По-специално, в развиващите се страни случаят става сложен, защото е налице безпрецедентен растеж в областта на безжичните мрежи, докато в много от областите за монтиране на базови станции достъпът до електричество е ограничен или просто няма такъв.

Възобновяема енергия от соларни панели и малки вятърни турбини може да бъде спасението в тези случаи. Възобновяемите източници са реална алтернатива на дизеловите генератори в тези отдалечени места, където няма електрическа мрежа.

Според нов доклад на Pike Research, възобновяеми източници ще осигуряват тока за 4,5% от базовите станции на мобилните мрежи в света база до 2014 г. За сравнение, в момента този процент е едва 0,11%.

В развиващите се страни процентът ще бъде по-голям от 4,5% – анализите на компанията, която наблюдава сектора „чиста енергия“, сочат, че 8% от базовите станции в тези райони ще използват възобновяема енергия до 2014 г.

Енергията е един от най-големите разходи в сметката на операторите на мобилни мрежи. Тъй като оборудването за добив на слънчева и вятърна енергия ще става все по-ценово ефективно през следващите няколко години, възобновяемите енергийни източници ще бъдат все по-атрактивна възможност за производство на енергия за базовите станции, в комбинация с батерии и горивни клетки.

Нещо повече, сметките показват, че ползите от възобновяеми енергийни източници са най-осезаеми именно в отдалечени райони, където изграждането на електропреносна инфраструктура е нерентабилно, а разходите за доставяне на гориво за дизелови генератори са твърде високи.

Коментар