AMD обяви рекордни приходи, но същевременно – загуба

AMD обяви рекордни приходи от $1,65 милиарда за второто тримесечие на 2010 г. и брутна норма на печалбата 45%. Същевременно обаче компанията отчете нетна загуба $43 милиона, или $0.06 на акция.

“Силното търсене на нашите най-нови мобилни платформи доведе до рекордни приходи за второто тримесечие със здравословна брутна норма на печалбата”, каза Дирк Майер, президент и СЕО на AMD.

Като постижение се изтъква привличането на Sony като клиент за чиповете на AMD. Съществуващите партньори пък разширяват своите AMD-базирани предложения, допълни Майер.

Приходите в сегмента „изчислителни решения” са нараснали с 4% спрямо миналото тримесечие и с 31% на годишна база. Увеличенията се дължат основно на рекордните доставки на микропроцесори за ноутбуци и чипсети.

Средната продажна цена (ASP) на микропроцесорите се запазва на нивото от предходното тримесечие и бележи повишение спрямо миналата година.

През тримесечието AMD демонстрира първите в света Fusion ускорени процесори (APU) с кодово име “Ontario” и “Llano”. Те съчетават централен и графичен процесор в едно парче силиций с цел увеличаване на визуалната изчислителна мощ, подобряване на потребителския интерфейс и производителността на ват и давайки възможност за нов дизай на РС-тата.

Acer, Dell, HP, Lenovo, Sony и Toshiba анонсираха нови ноутбуци с технология Vision. За изминалата година глобалните РС производители са утроили броя предложения с мобилни компютри на база Vision.

AMD пусна и първата в света сървърна платформа, проектирана специално за облачни и хипер-мащабируеми информационни центрове, с x86 сървърен процесор с най-ниска консумация на енергия на ядро. Компанията подчерта и факта, че AMD микропроцесори изграждат най-високопроизводителния суперкомпютър в света и три от четирите най-мощни машини в последния списък TOP500.

Приходите в графичния сегмент са се увеличили с 8% спрямо предходното тримесечие и с 87% на годишна база. Последователното повишение се дължи на рекордните продажби на графични процесори, което отчасти е намалено със смъкване на средната продажна цена (ASP).

AMD очаква сезонно повишаване на приходите за третото тримесечие на 2010 година.

Коментар