КЗП алармира за дефектни лаптопи Sony Vaio

В Комисията за защита на потребителите (КЗП) е постъпила информация от белгийския представител на Sony Europe за открит дефект във вътрешните системи за управление на температурата на преносими компютри Sony Vaio от серии VPCF11 и VPCCW2, произведени между 14 декември 2009 г. и 15 април 2010 г.

Дефектът може да се появи, „когато се извършва автоматичният процес на изключване, поради недостатъчна мощност на батерията и когато след това бъдат включени в изхода за електрозахранване”, пояснява КЗП. В редки случаи, вътрешните системи за управление на температурата се оказват в неизправност, което води до постепенно прегряване и деформиране на елемента.

Ако потребителят не установи, че продуктът е прегрял, и го докосне, е възможно това да доведе до незначително изгаряне. Досега са докладвани 5 инцидента за прегряване на територията на ЕС.

Sony вече е разработила решение, което включва изменение в BIOS-а на елементите. Промененият фърмуер ще следи верижното захранване на продукта, с оглед да се открие и намали възможността за неизправности по веригата. Потребителите ще могат да свалят обновлението от сайта на Sony и чрез „Vaio Update” и лесно да го инсталират.

Експертите на Комисията съветват потребителите, които вече са закупили продукт от проблемната серия, да се обадят в КЗП на телефон 070011122.

Коментар