Dell ще „култивира” е-бунището Индия

Наскоро Dell съобщи, че започва да работи съвместно с индийската търговска асоциация MAIT за правилно справяне с токсичните отпадъци от компютърна техника в страната, предаде GreenTech.bg.

Индия е една от страните, в които продуктите, произведени от компании като Dell, намират края си, бидейки докарвани в огромни количества с кораби и изхвърляни направо на сметищата, без от тях да са отстранени отровните съставки. Затова РС компанията отдавна прави сметки да инвестира в заводи за рециклиране там.

В повечето развиващи се страни като Индия няма подходяща инфраструктура за третиране на е-отпадъци и за рециклирането им. ИТ продуктите съдържат ценни материали като мед и затова деца и възрастни горят хардуера, за да се доберат до медта.

Процесът обаче излага тези хора на въздействието на токсични вещества, като например PVC и канцерогенните вещества за потискане на огъня, базирани на бром. Освен това хората могат да страдат и от респираторни заболявания, причинени от дима.

MAIT е търговска асоциация, представляваща хардуерната индустрия в Индия, и работи съвместно с местните политически структури по изработването на законодателство, свързано с обработката на електрически и електронни отпадъци в страната.

Желанието на Dell, MAIT и свързаните с тях организации е не просто да създадат законодателство, но и да накарат хората да променят поведението си.

“Опитваме се да се създадем икономически стимули за създаване на правилно поведение към отпадъците от технологии. Не можете да очаквате само законодателството да спре дадено нередно поведение”, казват от фирмата.

Освен това Dell е на път да прекрати използването на PVC и огнепотискащи химически компоненти на базата на бром в своите компютри. Това трябва да стане до края на 2011.

Коментар