Русия готви национална Linux система

Правителството на Русия планира да ускори разработката на национална операционна система. Linux-проектът ще се финансира с 600 милиона рубли, съобщи rbc.ru.

В края на тази година ще бъде обявен търг за създаване на операционна система, която след това ще се използва от правителствените структури. Тестов вариант на системата може да се появи още през 2011 г., а финалната версия се очаква към 2013 г.

Разработката на подобен продукт ще доведе до преразпределение на пазара в страната. Част от потребителите ще преминат от използване на патентован софтуер към свободни разработки, коментира зам.-министърът на съобщенията и масовите комуникации Илья Масух.

Руската ОС ще стъпи на Linux основа, като възможните варианти са ALT Linux, Mandriva (частично притежавана от про-руския инвестиционен фонд NGI) и RedHat (с която руското правителство вече води преговори).

Необходимо е също да бъдат създадени средства за разработка на база отворен код, както и да се формират екипи от специалисти, които да доработват, обновяват и актуализират операционната система, смята Алексей Смирнов – генерален директор на ALT Linux.

За да бъде наложена подобна система, трябват канали за разпространение и обучение на персонал, както и система за поддръжка. Необходими са и огромни средства за адаптация на приложния софтуер и настройка на съществуващите програми, коментира Анатолий Карачинский – президент на IBS Group.

Към момента руското правителство плаща около 2,7 млрд. рубли всяка година за обновяване на лицензите за софтуер. Проектът за национална ОС може да намали няколко пъти разходите.

Linux системата ще се разработва в рамките на дългосрочната програма "Информационно общество 2011-2020", която вчера беше одобрена от правителствената комисия по внедряване на информационни технологии.

Коментар