Европа пред завой към отворения код

Европейската комисия ще публикува към края на годината доклад за съвместимост на информационните системи. Документът „European Interoperability Framework” ще съдържа препоръки за избор на софтуер към всички страни-членки на ЕС, съобщи Ню Йорк Таймс.

Целта е да бъде осигурено безпроблемно взаимодействие на правителствата, търговските организации и обществото. Основните препоръки в документа са насочени към националните, областните и местните органи на управление в 27-те страни на ЕС относно избора на софтуер, който разширява и подобрява правителствените ИТ системи.

Документът може да доведе до значителни промени в политиките на правителствата по отношение на софтуера. В момента най-голям дял от този пазар има Microsoft, която с всички сили се опитва да запази господстващото си положение. Конкурентите в лицето IBM, Red Hat, Oracle и Google се застъпват за използване на отворения софтуер в органите за управление на страните от ЕС.

Освен Microsoft, частни интереси в администрациите защитават също компаниите Ericsson и Alcatel-Lucent, които доставят софтуер за правителствените комуникационни системи.

През 2010 година европейските правителства ще похарчат $15,7 милиарда за софтуер, което е 19% от общия пазар на софтуер в Европа. Ако се премине към отворени решения, тази сума може съществено да бъде намалена, категорични са експертите.

Застъпниците на отворения код настояват, че програмите от този тип ще подобрят съвместимостта на европейските софтуерни системи, които в момента представляват „одеяло" от частни конкуриращи се решения, изискващи организация за избор на доставчици и работа с тях. Освен това, затворените частни системи са по-скъпи, отколкото отворения код.

Коментар