Тръгва петиция за копирайта в интернет

Разработчикът на софтуер за защита на авторското право Myows пусна петиция в интернет, която настоява Google да съблюдава правата на създателите на съдържание, индексирано от неговата търсеща машина. От интернет гиганта се изисква в срок до 11 ноември 2011 година да предприеме няколко стъпки.

На първо място, Google трябва да санкционира пиратските сайтове, които разпространяват нелегално копия на чужди авторски материали, вкл. текстове, изображения, шаблони, музика и др.

Второ, от компанията се изисква да спре сайтовете, които генерират трафик, благодарение на поместването на своите страници на чуждо съдържание без разрешение.

И трето, когато е възможно, Google да дава в резултатите от търсене информация за авторските права на материалите – собственик, дата, автор.

Петицията е инициирана от блогъри, разработчици, дизайнери, фотографи и други творци. Всички те са обединени от виждането, че пиратството им нанася ежедневни вреди и, че оставянето му на самотек снижава истинската ценност на онлайн творците.

Google и други търсещи системи често са критикувани, че публикуват безплатно заглавия и части от текстовете в резултатите от търсене. Някои издатели дори забраниха на Google да индексира тяхното съдържание.

Сред най-отявлените противници на Google е медийният магнат Рупърт Мърдок, собственик на News Corp. Откакто неговият Times стана платен, съдържанието на сайта вече не се появява в агрегатора Google News.

Мнозина медийни анализатори обаче смятат, че търсещите системи не нанасят никаква вреда на издателите, а само увеличават трафика към техните сайтове и им помагат да печелят.

Коментар