Linux се нуждае от по-активно тестване

Потребителите на Linux трябва по-активно да тестват ядрото на системата, призова Теодор Тсо – един от основните разработчици на отворената ОС, чрез публикация в gmane.org.

До този извод той стига след неотдавнашния дебат за качеството на Linux ядрото, който беше провокиран от 4-годишен бъг в драйвера за видеокарти с чипсет Intel 945GM.

Много специалисти знаеха за наличието на въпросния бъг, но корекция се появи едва след като клиент на Linux доставчика Red Hat поиска от компанията да реши този проблем.

Потребителите следва активно да се включат в процеса на разработка на ядрото, като заплатят за това, което се приема за безплатно, със своето време и пари, смята Тсо.

Нерационално е да изискваме ядрата от kernel.org да станат по-стабилни, като се има предвид, че с тяхната поддръжка се занимават само ентусиасти, посочва Linux разработчикът.

Заинтересованите от решаване на проблема потребители са длъжни сами да провеждат тестове. В най-добрия случай, това трябва да става на етапа на третата или четвъртата бета версия на всяко ново ядро, така че разработчиците да имат възможност да поправят грешките във финалното издание.

Алтернативата на този подход е доставчиците на Linux да платят на външни тестери, които да проверят дали ядрото работи коректно на определено оборудване.

Коментар