Адвент Интърнешънъл и Bain Capital придобиват RBS WorldPay

Лондон, 9 август 2010 г. – Водещите международни фондове за дялови инвестиции Bain Capital и Адвент Интърнешънъл обявиха подписването на споразумение с The Royal Bank of Scotland Group plc (RBSG) за придобиване на дъщерния й бизнес RBS WorldPay. Стойността на сделката е 2,025 милиарда паунда и включва евентуално възнаграждение от 200 милиона паунда. В новия бизнес RBS ще притежава миноритарен дял от 19,9%. Сделката, която предстои да бъде одобрена от регулаторния орган, се очаква да бъде сключена до края на 2010 година.

RBS WorldPay, познат също като RBS Global Merchant Services, е четвъртият по големина в света доставчик на услуги за разплащане с карти и най-големият във Великобритания и Европа. През 2009 година компанията, със седалище в Лондон, е обработила 6,8 милиарда транзакции в света, на стойност 243 милиарда паунда.

Основан през 1989 г., бизнесът се разширява както по естествен път, така и чрез придобивания. RBS WorldPay е създаден като марка през 2009 г. с цел да консолидира портфолиото от успешни брандове за разплащателни услуги на RBS, включително и Streamline – водещ доставчик на услуги за ПОС терминали в Европа. RBS WorldPay предлага услуги по цялата верига на банковите плащания – от регистрация до обработка на транзакциите.

Клиентите на RBS WorldPay варират от малки семейни бизнеси до големи международни корпорации и обхващат широк спектър от индустрии и сектори. Бизнесът оперира в над 30 страни и може да обработи до 680 транзакции за секунда в 113 валути по 72 метода на плащане. Компанията дава възможност за ефективно и сигурно получаване на плащания на мястото на продажбата, по пощата или по Интернет.

В резултат на продължаващото преминаване от плащания на хартиен носител към използването на кредитни и дебитни карти, пазарът за електронни транзакции има значителни перспективи за растеж. Между 2008 и 2013 г. общият брой на транзакциите с карти се очаква да нарасне с 10,5% в световен мащаб. Приемат се и нови методи на плащане, все по-често он-лайн, като стойността на електронните транзакции между 2009 и 2013 г. се очаква да нараства с 18,8% годишно. Особено голям растеж се очаква в развиващите се пазари.

Рон Калифа, който ще ръководи бизнеса като Изпълнителен директор, заяви:

"RBS WorldPay е силен бизнес с водеща позиция на пазарите си и аз съм уверен, че ще продължи да расте и просперира под съвместната собственост на Адвент Интърнешънъл и Bain Capital. Радвам се, че RBS Group ще притежава миноритарен дял в бизнеса тъй като по този начин ще помогне за поддържане на съществуващите отношения с нашите клиенти и доставчици. Ние ще продължим да предоставяме надеждните продукти и първокласното обслужване, които нашите клиенти очакват от този бизнес и с нетърпение очакваме да увеличим продуктите, които предлагаме. Това е вълнуващ момент в развитието на нашата компания."

Джеймс Брокелбанк, Управляващ директор и Ръководител на екипа за финансови услуги на Адвент в Европа, каза:

"WorldPay е един уникален бизнес и ние се радваме да подкрепим Рон Калифа и екипа му в следващия етап от неговото развитие. Адвент и Bain ще направят значителни инвестиции в компанията за подобряване на технологията й и за разширяване на гамата от продукти и услуги. Нашият дългогодишен опит във финансовите услуги и обработването на плащания също ще подпомогне бизнеса, докато той се движи напред като независима единица. "

Робин Маршал, Управляващ директор на Bain Capital, добавя:

"Bain Capital има удоволствието да обяви инвестицията си в WorldPay. Ние притежаваме несравним опит в управлението на дъщерни компании на водещи световни фирми – опит, с който ще допринесем за следващия етап от развитието на WorldPay. Радваме се, че ще работим заедно с Адвент, WorldPay и RBS Group за по-нататъшно укрепване на позицията на WorldPay като една от водещите международни компании за придобивания."

От създаването си през 1984 г., Bain Capital извършва над 50 инвестиции във сферата на финансовите услуги и технологичния сектор в Европа, Азия и Северна Америка.

Адвент Интърнешънъл инвестира в сектора за финансови услуги повече от 20 години и е подпомогнал над 30 компании в различни подсектори, включително сферата на плащанията, обработването на транзакции и финансовите технологии.

Консултанти на Адвент Интърнешънъл и Bain Capital са Credit Suisse, Weil Gotshal & Manges, Kirkland & Ellis, PwC, FT Advisors Ltd., First Annapolis и McKinsey & Company.

Коментар