Учени: кокошката е преди яйцето

Кое се е появило първо, кокошката или яйцето? Учени от Великобритания смятат, че е кокошката, след като използваха нова компютърна технология, за да разгадаят тази мистерия.

Изследователи от университетите в Шефилд и Уоруик твърдят, че тайната се намира в черупката на яйцето. В частност, съществена роля за формирането на черупката играе пилешки протеин, предаде АФП.

Учените вече знаеха, че протеинът вокледидин (OC-17) участва в оформянето на черупката на яйцето, но новата технология позволи на екипа да демонстрира как точно става това.

В компютърна симулация OC-17 действал като катализатор, за да създаде образуването на кристали, които оформят черупката чрез притискането й към калциеви карбонатни частици. Когато кристалното ядро ставало достатъчно голямо, протеинът отпадал, а развитието на черупката продължавало само. По този начин OC-17 се освобождавал и процесът започнал отново.

Черупките на яйцата се формират, когато това  се случва много пъти за кратък период от време.

Според един от ръководителите на изследването, професор Джон Хардинг от университета Шефилд, да разбереш как кокошката сама прави черупката на яйцето е само по себе си очарователно, но може и даде почва за създаване на нови вещества и процеси. Той смята, че в природата има оригинални решения на всички проблеми, свързани с науката и технологиите. Можем да научим много от тях, заключава професор Хардинг.

Коментар