Intel критикува политиката на президента Обама

ИТ индустрията на САЩ я очаква неизбежен спад, ако в най-скоро време правителството на промени своята политика към отрасъла, предупреди Пол Отелини, главен изпълнителен директор на Intel, в речта си на Aspen Forum.

Правната среда в САЩ е станала толкова враждебна към бизнеса, че можем да очакваме неизбежна ерозия и спад – такива, каквито сега виждаме в Европа. Това е горчивата истина, каза Отелини.

“Ако правителството не промени политиката си, следващото значимо нещо няма да бъде изобретено тук. Работните места също няма да бъдат създавани тук”, категоричен е CEO-то на Intel.

До неотдавна изследователските центрове на САЩ нямаха равни на себе си, а американската ИТ индустрия изпреварваше тези на другите страни с едно поколение. Нито една страна не беше толкова привлекателна за стартъпи. Това вече не е така, заяви Отелини.

Шефът на Intel е недоволен от администрацията на президента Обама.

“Мисля, че тази група хора просто не разбира колко трудно се създават работни места. В резултат на техните действия, всеки бизнес в Америка сега трябва да следи за по-голям брой променливи, отколкото съм виждал за цялата си кариера. Ако тези променливи, вкл. данъците, получат точните стойности, то работните места ще останат тук. Но ако политиците вземат неправилни решения, хората няма да инвестират в САЩ. Те ще влагат парите си в други държави”, смята Пол Отелини.

Законите на САЩ принуждават компаниите да отделят огромни средства за плащане на твърде високите данъци и за съблюдаване на всички правила, което не е така в други страни. 90% от допълнителните разходи при създаване на завод за производство на полупроводници с бюджет в размер на $4 млрд. отиват за плащане на данъци и съблюдаване на всички норми и изисквания, подчерта Отелини.

Критики към политиката на правителството отправи и бившата шефка на HP Карли Фиорина, която е кандидат за сенатор на републиканците. Тя също смята, че са необходими спешни мерки, за да остане конкурентоспособна американската хай-тек индустрия.

Коментар