Време е за реформа в търсенето на извънземни

Човешката мания за търсене на живот на други планети трябва да се разшири с търсене на интелигентни машини, разработени от извънземни, според ветеран в тази област.

Сет Шостак, главен астроном на института Seti – американска организация, включена в търсенето на интелигентен извънземен живот, предполага, че изкуственият интелект може да присъства на места във вселената, за които се смята, че са необитаеми.

Като се търси радиосигнал само от слънчеви системи, за които се вярва, че са обитаеми от биологични създания, хората ограничават възможностите си за намиране на извънземен интелект, който вероятно живее по-дълго от биологичните същества.

„Експериментите ни за намиране на извънземен живот са основани на предположението, че е по-вероятно да бъдат открити така наречените обитаеми планети. Но докато тези твърдения могат да ни помогнат за намиране на биологичен живот, те могат да ни попречат в откриването на извънземен интелект”, казва Шостак пред CNET News.

Според д-р Джон Елиът от Seti, налице са научно обосновани причини, че изкуствен интелект може да има навсякъде във вселената. Ние, хората, например, за кратък период от време разработваме технологии, подобни на изкуствения интелект. Той може да съществува навсякъде, където има снабдяване с енергия и материя, която да се пресъздаде.

Места във вселената, където има източници на пулсиращи сигнали (въртящи се мъртви звезди, които излъчват потоци от светлина) и дори черни дупки, които преди се смятаха за твърде негостоприемни, за да са обитаеми, сега са потенциални кандидати за наличие на интелигентен живот. Според изследователя, дори проучването на такива зони би могло да разкрие признаци на комуникация, оставени от отдавна загинали цивилизации.

„Ако разширим обхвата на търсене, имаме по-голям шанс да открием нещо”, казва д-р Елиът.

Коментар