Google обмисля да купи компания за офис софтуер

Google, най-голямата търсеща машина в уеб, води преговори за покупката на южнокорейската компания ThinkFree с централа в САЩ, съобщиха различни източници в интернет. Обектът на ухажване от гиганта разработва он-лайн офис приложения, съвместими с форматите на Microsoft Office.
ThinkFree е филиал на базираната в Сеул компания Haansoft. Изпълнителният директор на корейския софтуерен производител вече се е срещал два пъти с шефове от Google, според Korea Times. Засега от Google няма официални изявления по въпроса.
Интересът на он-лайн гиганта към ThinkFree вероятно е продиктуван от възможността да конкурира Microsoft. Корейската компания предлага софтуера ThinkFree Office Online, който е набор от Java аплети, позволяващи работа с офисни документи в онлайн режим.
Пакетът включва електронна таблица, приложение за създаване на презентации и текстов процесор. Компанията предлага на всеки он-лайн потребител 1 гигабайт място на своите сървъри за съхранение на документи. Годишният абонамент за софтуера е 30 долара.
Google вече предлага собствена он-лайн версия на офис приложения, вкл. текстообработка и електронна таблица, но явно търси и нови, по-атрактивни решения за нарастващия брой он-лайн потребители.

Коментар