“Спайдърмен” катери 150 м по небостъргач

Френски катерач, известен като “Спайдърмен”, е бил арестуван на покрива на един 57-етажен небостъргач в Сидни след катерене по сградата без осигурителни въжета. Целта на катеренето е била повишаване на обществената информираност на изменението на климата, съобщи GreenTech.bg, позовавайки се на АФП.

Ален Робер изкачил 150 метра по жилищна сграда с две кули, наречена „Люмиер“, в центъра на Сидни за около 25 минути. Десетки любопитни зяпачи се събрали на тротоара да го гледат, пляскат и правят снимки.

„Мисля, че хората бяха впечатлени от него, той е най-добрият катерач в света, – казва публицистът Макс Марксън пред АФП. – Мотивацията му за това е … да се повиши информираността за глобалното затопляне и околната среда“.

Французинът развял плакат с банер реклама на сайта www.onehundredmonths.org, която твърди, че човечеството има само ограничен период от време преди концентрациите на парникови газове в атмосферата да достигнат необратимо опасни нива.

Робер е бил арестуван от полицията, когато достигнал покрива на небостъргача, и отведен в близкия полицейски участък, където е обвинен в застрашаване на безопасността на друг човек. Той е пуснат условно и трябва да се яви в съда, съобщи полицията.

48-годишният Робер вече е преодолял травмите от две падания от 15-метрови сгради през 80-те години, за да се изкачи на някои от най-високите сгради в света, както и култови паметници, като например Айфеловата кула и обелиска Луксор в Париж. Катерил се е и по Операта в Сидни и Харбър Бридж, а миналата година бе глобен 750 австралийски долара (665 щ.д.) за катерене по 219-метровата сграда Aurora Place без разрешение.

През юни пък Робер бе принуден да отмени плановете си за изкачване по сграда на Deutsche Bank, висока около 240 метра, след като охраната блокира достъпа му.

Коментар