Софтуер с отворен код помага в пестенето на енергия

От началото на 2011 г. доставчиците на енергия в някои части от Европа ще бъдат задължени да предлагат променлива цени на електроенергията. Нова софтуерна платформа за управление на енергията ще позволи на потребителите да използват гъвкавите цени на електроенергията, така че те да могат да си купуват ток възможно най-евтино. Допълнително предимство от това е по-доброто използване на електрическата мрежа, пише GreenTech.bg.

Подобни задължения към доставчиците са заложени в немския закон за енергията. Идеята е проста: променлива ставка трябва да насърчава хората да направят съзнателно усилие да контролират своето потребление.

Именно тук идва мястото на една нова софтуерна платформа с отворен код, която ще може да помага на потребителите да се справят с новите гъвкави ставки и да направят своето потребление на енергия по-интелигентно. Рамката OGEMA (Отворен портал за енергийно управление) е разработена от Института Фраунхофер за вятърна енергия и енергийни системи (IWES) в Касел. Тя е свободно достъпна Java-базирана платформа с отворен код за управление на енергията, която свързва потребителите и производителите на енергия с центровете за контрол на електропреносната мрежа на енергийните оператори и доставчиците на енергия.

Посредством дисплея клиентите ще могат да наблюдават променливата цена на електроенергията и да изчакат времето, когато ставките са по-ниски, за да включат уреди като например съдомиялните си машини, пералните и др.

“Променливите цени позволяват търсенето на електроенергия да бъде управлявано. Когато използването на мрежата се утилизира, електричеството може да бъде предложено на по-ниски цени. Така става изгодно, например, потребителите да пуснат своите перални машини през нощта. Гъвкавата ценова политика е стимул за постепенно преминаване към консумация на енергията за време, когато има излишък от вятърна енергия. В крайна сметка с нарастващата тенденция на налагане на възобновяемите енергийни източници става все по-важно потреблението да се адаптира към на доставките,” казва д-р Филип Щраус, инженер и директор на отдел в IWES.

Дотук всичко звучи добре, с изключение на едно нещо: кой ще е толкова луд да стои и дебне цял ден кога променливата цена ще спадне толкова, че да му е изгодно да си пусне миялната например? За почитателите на борсовите игри това може и да прозвучи забавно, но за повечето работещи хора е неприложимо.

Ето защо учените, отговорни за рамката OGEMA, са разработили софтуерна програма, наречена BEMI (интерфейс за двупосочно управление на енергията), която облекчава потребителите. Софтуерът автоматично контролира уреди като хладилници, перални машини, термопомпи и др.

Но програмирането на OGEMA не е само в ръцете на изследователите: верни на принципа на отворения код, те са решили разработчиците да могат свободно да създават софтуер за платформата, като по този начин всички, които имат добри идеи за автоматизация по ефективност, могат да се включат в усъвършенстването на приложението.

“В момента няма отворена система за автоматизация на дома, която да позволява на различни производители да разработват разнообразни приложения за нея,” казва д-р Дейвид Нестле, тим-лидер в IWES.

За да продължи развитието на концепцията и да я популяризира, IWES даде началото на „Алианса OGEMA“ през това лято. В него участват редица компании, като Манхаймският енергиен доставчик MVV и фирмата за соларна енергия на едро Entrason.

„Нашата надежда е, че в рамките на един кратък период от време ще се появят много приложения, които да отговорят на нуждите на домакинствата и малкия бизнес”, казва Нестле.

Една възможна иновация е приложение, което адаптира използването на електрическите уреди в дома съобразно генерираната електроенергия от собствената фотоволтаична система на домакинството.

В момента учените работят по пъравта версия на софтуера OGEMA, който ще бъде на разположение по-късно тази година за безплатно изтегляне. Полеви изпитания ще бъдат проведени като част от енергийните проекти „Моделщадт Манхайм” и спонсорираната от ЕС програма SmartHouse/SmartGrid.

Първоначално използването на системата ще бъде тествано от 100 домакинства, а по-късно, през следващата година ще се проведе изпитателен етап с участието на 1500 домакинства.

Коментар