Нова машина ускорява раковата терапия

Станфордският раков център въвежда нова радиационна машина, която значително съкращава времето за лекуване и респ. увеличава времето за живеене на пациентите.

Линейният ускорител TrueBeam извършва по-бърза дозировка на радиацията, като по този начин скъсява наполовина индивидуалната терапия, в сравнение с традиционните машини, съобщават от центъра.

Освен това TrueBeam може по-точно да фокусира раковите тумори. Това се дължи отчасти на 4D имиджинг система, която улавя изображения за 60% по-кратко време, отколкото при типичните машини, а това води до по-малко размазани снимки.

Машината фокусира раковите тъкани с точност по-малко от 1 милиметър, като проверява 100 000 точки от данни на всеки 10 милисекунди.

TrueBeam е в състояние също така да отчита миниатюрни движения, причинени от вдишването на пациентите по време на лечението. Машината след тези движения и излъчва само когато туморът е в рамките на определен диапазон.

Всичко това означава, че общата продължителност на лечението може да бъде намалена от няколко седмици до няколко дни. Освен това повече видове рак могат да бъдат лекувани с радиация. Досега някои тумори в силно чувствителни тъкани – като бели дробове, черен дроб и дълбоки тъкани – не бяха подходящи за радиационна терапия, заради вероятността от унищожаване на околните органи в процеса на умъртвяване на тумора.

Станфордският раков център твърди, че е първият на Западния бряг и пети в света, който предлага терапия с TrueBeam. Машината е направена от компанията Varian Medical Systems, базираната в Пало Алто, Калифорния.

Коментар