Бъдещето е на контекстните технологии

Бъдещето на компютърните технологии е в богатите и задвижвани от контекста изживявания на потребителите, смятат в Intel. Осъзнаването на контекста има потенциала да промени из основи начина, по който хората взаимодействат и се отнасят към информационните устройства и услугите, заяви Джъстин Ратнър, вицепрезидент на Intel, по време на форума за разработчици IDF в Сан Франциско.

Т.нар. “context-aware” устройствата ще предусещат нуждите на потребителите, ще ги съветват и напътстват в течение на деня по начин много по-сходен с маниера на личен асистент, отколкото на традиционен компютър.

Появата на тези устройства ще стане възможна с увеличаване на компютърната мощ, подобряване на свързаността и способностите за усещания на технологиите.

Intel вече работи по следващо поколение продути, които използват “context aware” технологии, комбиниращи хардуерни и софтуерни сензори. Този тип технологии са фундаментално различни от обикновените приложения, базирани на сензори, които виждаме в настоящето, посочи Ратнър.

“Моите GPS координати и стрелките на компаса не казват на смартфона ми толкова много за мен. Представете си устройство, което използва разнообразие от сензорни режими, за да определи какво точно правите в момента – дали спите в леглото си, или сте навън и тичате с приятел. Чрез обработка на информация от хардуерни сензори – от типа на къде сте и условията около вас, комбинирана с данни от софтуерни сензори като календара ви, социалните ви мрежи и предишни ваши предпочитания, бъдещите устройства непрекъснато ще се учат какви сте вие, как живеете, работите и се забавлявате”, поясни Ратнър.

„Тъй като вашите устройства ще научат какъв е животът ви, те могат да започнат да предусещат и нуждите ви. Представете си, че вашето PC ви съветва да излезете от дома си 10 минути за следващата си среща, тъй като има задръстване по пътя до работата. Помислете си за “context aware” дистанционно управление, което мигновено определя кой го държи в ръце и автоматично избира умните ТВ предпочитания за този конкретен човек”, допълни вицепрезидентът на Intel.

Всичко това може и да звучи като научна фантастика, но Intel вече изпитва много от тeзи възможности в лабораториите си.

Тим Джаръл, вицепрезидент и издател на Fodor’s Travel, показа на сцената на IDF експериментален Персонален ваканционен асистент (PVA), който работи на мобилно интернет устройство и е разработен в сътрудничество с Intel. PVA използва разнообразни „контекст източници”, като личните предпочитания за пътуване, предишни дейности, настоящото местонахождение и информацията в календара, за да даде в реално време препоръки за пътуване на хората, които отиват във ваканция.

PVA може дори да генерира по поискване на потребителя туристически блог с надписани снимки и видео записи, направени по време на пътуването.

Коментар