Грийнпийс се гаври с Facebook във видео клип

Грийнпийс пусна анимация, която показва вредата от Facebook. Това е нов епизод в серията акции на природозащитниците срещу най-популярната социална мрежа в света.

В частност, Грийнпийс атакува „въглищния” характер на новия център за данни на Facebook. В клипа детски глас разказва иронична история за основателя на 500-милионната мрежа – Марк Зукъбърг (в оригинално произношение), за това как той бил безкрайно самотен и изобретил Facebook, за да има приятели.

В началото на месеца еко организацията инициира петиция срещу Facebook с мотива, че дейта центърът в Прайнвил, Орегон черпи електричество от въглищни централи.

Петицията вече е подкрепена от над 600 000 потребители на социалната мрежа. Шефът на Грийнпийс нарича Facebook не социална, а „твърде въглищна” мрежа.

Еко активистите предлагат вместо въглища, които са свързани с отделяне на голямо количество въглероден газ, да се използват възобновяеми източници на енергия – например вятърни централи.

Грийнпийс дава като добър пример Google за това, че миналата година интернет гигантът договори доставка на електроенергия от вятърни централи в щата Айова. Похвалена е и HP, която планира да захранва сървърите си от био електростанции.

Коментар