БАН показва постижения в парламента

Изложба "БАН и техниката" бе открита тази седмица в Народното събрание. Експозицията показва най-нови уреди и апаратури, разработени от българските учени.

Сред тях са родната апаратура за големия адронен колайдер в ЦЕРН, последни разработки в съвременните оръжия и системи за охрана, нови уреди за лечение на рак, свръхчувствителни измервателни уреди, както и някои от последните изобретения на млади учени от БАН.

Изложбата ще стане достояние на всички граждани, които посещават сградата, обяви председателят на парламента Цецка Цачева.

„Ние сме в дан на българските учени, защото не съумяваме, по редица обективни причини, да направим  възможни още повече научни достижения”, каза Цачева.

В експозицията е включена една от първите в света системи за охрана с изкуствен интелект и автономни датчици. За пръв път масовите потребители на охранителни продукти ще могат спокойно да спят нощем, доверявайки се на сензорите с изкуствен интелект, които преценяват самостоятелно степените на опасност за охраняваните обекти.

Представени са и иновативни решения за защита, като първата в света анти-РПГ броня за хеликоптери, комплекс за охрана на пристанища от терористични заплахи, системи за охрана на стратегически обекти, нови взриватели, мини и друга военна и охранителна техника.

Особено оригинална разработка е анти-хеликоптерната мина, предназначена да неутрализира въздушни терористични атаки.

На изложбата е показан и безконтактен електромер, който използва високотехнологичен мултисензор и едновременно и независимо измерва стойността и направлението на магнитното поле, както и температурата на околната среда. За определяне на консумираната електрическа енергия се използва безконтактен принцип – с помощта на новия мултисензор се измерва магнитното поле, генерирано от протичащия ток към включен товар.

БАН показва също последно поколение на фамилията учебни мини роботи “РОБКО” и многофункционален робот-сянка, подпомагащ самостоятелния живот на възрастните хора.

Експозицията ще гостува на Народното събрание до 24 септември.

Коментар