Пакет от мерки за бърз интернет предложи ЕК

Европейската комисия прие три допълнителни мерки, които ще подпомогнат разгръщането и разпространението на високоскоростния и свръхвисокоскоростния широколентов достъп в ЕС.

Пакетът включва Препоръка на Комисията относно регулирания достъп до мрежи за достъп от следващо поколение (NGA), която дава правна сигурност на далекосъобщителните оператори, като осигурява подходящ баланс между необходимостта от насърчаване на инвестициите и необходимостта от запазване на конкуренцията.

Включено е също предложение за Решение за създаване на програма за политиката в областта на радиочестотния спектър, за да се осигури между другото радиочестотен спектър за нуждите на безжичните широколентови технологии.

И накрая, третата препоръка е Съобщение за широколентовите мрежи, набелязващо как най-добре да бъдат насърчени обществените и частните инвестиции във високоскоростни и свръхвисокоскоростни мрежи.

Тези мерки целят да подпомогнат ЕС при изпълнение на поетите с Програмата в областта на цифровите технологии за Европа ангажименти за осигуряване на достъп на всеки европеец до базови широколентови мрежи до 2013 г. и до високоскоростни и свръхвисокоскоростни мрежи до 2020 г.

„Бързият широколентов достъп е цифров кислород, изключително важен за благоденствието и благополучието на Европа. Тези мерки ще помогнат за осигуряване на първокласния интернет, който европейците очакват и заслужават, за да могат да получат достъп до съдържанието и услугите, които желаят“, каза Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия по цифровите технологии.

Понастоящем средната степен на разпространение на широколентовите мрежи в района на Европа е най-високата в света (24,8%), но тези мрежи трябва да бъдат доразвити и усъвършенствани. Например към момента едва 1% от европейците имат пряка високоскоростна влакнестооптична връзка с интернет в домовете си, като тази стойност е 12% при японците и 15% при южнокорейците.

Мерките на Комисията помагат за привличане на повече обществени и частни инвестиции във високоскоростни и свръхвисокоскоростни широколентови мрежи, което на свой ред ще помогне за увеличаване на търсенето на услуги, доставяни чрез широколентови мрежи, и ще предизвика благоприятен цикъл на икономически растеж в ЕС.

Програмата в областта на цифровите технологии поставя амбициозни цели пред широколентовите технологии, гарантирайки на всички граждани на ЕС базово широколентово покритие до 2013 г. и широколентово покритие с минимум 30 мегабита в секунда до 2020 г., като най-малко половината от европейските домакинства трябва да са абонати на широколентов достъп със 100 мегабита в секунда.

Коментар