Сателитна навигация помага на незрящи

Наскоро стартирал пилотен проект Easy Walk ще улесни живота на слепите граждани в Торино. 30 от тях ще получат GPS устройства, за да бъдат направлявани чрез сателит при придвижването им в северния италиански град, съобщава telegraph.co.uk.

Движенията на слепите хора ще се наблюдават от служителите на контролен център, които ще знаят къде точно се намира човекът във всеки момент от денонощието. При нужда от помощ, той може да им позвъни чрез специален бутон на мобилния си телефон и да получи насоки как да достигне до целта си.

Очаква се пилотният проект да продължи от три до четири месеца, след което да обхване всичките 3 000 незрящи хора в провинция Пиемонт. Услугата ще работи без прекъсване и може да покрие цяла Италия и дори Франция.

Сателитната навигация ще даде увереност на слепите да пътуват повече и да посещават нови места, смята председателят на асоциацията на слепите в Пиедмонт.

Услугата е безплатна за слепите, като разходите за нея се поемат от органите на местното управление. Те са решени да превърнат пилотната схема в по-мащабен проект за използване на нови технологии в помощ на гражданите. Първите впечатления на участниците в проекта са окуражаващи.

Коментар