Основателят на Wikipedia критикува Wikileaks

Основателят на световната справочна мрежа Wikipedia Джими Уейлс остро разкритикува дейността на сайта Wikileaks, който публикува секретни документи без съгласието и контрола на техните собственици. Това стана по време на изказване на конференцията „World Capital Markets Symposium“ в Куала Лумпур.

Уейлс за пореден път подчерта, че сходството на имената на Wikipedia и Wikileaks не предполага връзка между тях и че Wikileaks, всъщност не е уики сайт, защото не дава възможност на потребителите да редактират материалите.

Най-голямо недоволство у Уейлс е породила последната публикация на така наречените "афганистански дневници" – документи на тайните служби на американската армия за операциите в Афганистан през 2004-2009 г. Би било много по-добре, според Уейлс, ако тези документи бяха попаднали в ръцете на сериозни журналисти, които са в състояние да отделят информацията, чието разкриване може да застраши живота на хората.

Разбира се, Юлиан Асанж, основателят на Wikileaks, не желае смъртта на други хора, но е безотговорно да се следва принципът "публикуваме абсолютно всичко", това е изключително опасно, категоричен е Уейлс.

Коментар