Glonass ще разбуди сателитната навигация

Руската спътникова система Glonass се очертава като лидер сред няколко конкуренти, което би могло да разшири използването на сателитната навигация извън сферата на картографирането и автомобилната навигация.

Разработваната от Русия система Glonass е своеобразен отговор на ръководената от САЩ Global Positioning System (GPS), която действа от 1976 г. насам. Сега Glonass е в последните етапи на подготовка и се очаква да бъде напълно оперативна в края на тази година.

"От 2012 г., благодарение на въвеждането на допълнителни спътници през 2010 г. и 2011 г., Glonass ще предоставя сравнима с GPS услуга", заяви Фредерик Брунетяну, управляващ директор на Ptolemus Consulting Group. Според него, Glonass най-вероятно ще бъде най-добре работещата сателитна технология за период от 2-4 години от 2014 до началото на европейската мрежа "Галилео", докато GPS качеството се очаква да се влоши.

"Glonass вече е готова за своя прайм-тайм. Въпреки това преднината й няма да трае повече от няколко години", казва Брунетяну.

Според анализатори, водещите световни чип-производители са готови да включат Glonass и други нови технологии за сателитна навигация от Европа, както и от Китай и Индия, които работят по стартиране на собствен мрежи за спътниково позициониране. Правителствата зад тези нови спътникови системи търсят начин да намалят зависимостта от системата GPS – управлявана от Военновъздушните сили на САЩ – и дузините нови спътници, които ще бъдат пуснати, ще направят позиционирането по-бързо и по-точно.

Харолд Годжин, главен изпълнителен директор на холандския производител на навигационни устройства TomTom, смята, че новите сателити може да засилят използването на системи за позициониране и в други области като пътните такси или безопасността на самолетите. „Понякога някои малки допълнителни подобрения на някои технологии могат да доведат до изцяло нов тип разпространение на тези технологии. Много често най-последното и миниатюрно подобрение е това, което ви помага да постигнете пробив“, казва Годжин.

Коментар