Как да изберем MFD принтер за офиса

Мултифункционалните устройства (MFD), известни още като “всичко в едно” (AIO), комбинират възможности за печат, сканиране, копиране, факс и дори цифрово съхранение и изпращане на копия на документите.

Както и самостоятелните принтери, AIO устройствата са достъпни в различни конфигурации. В зависимост от специфичните нужди, покупката на един MFD за офиса може да струва от няколкостотин до хиляди левове.

Важното при избора е да се дефинират правилно нуждите от обработка на документи не само към момента, но и в близка перспектива.

Определяне на нуждите

Какъвто и мултифункционален принтер да изберете за офиса, той трябва да притежава определени задължителни характеристики. Моделите за офис употреба трябва като минимум да могат да работят като принтер, скенер, копир и факс машина.

Начинът по който всеки конкретен модел изпълнява тези задачи може да е различен. Става въпрос за разлики в качеството и скоростта на печат, автоматичното подаване на документи (ADF) и други характеристики.

Най-общо, трябва да си отговорите на няколко въпроса:

  • Дали ще свържете вашето AIO устройство към един РС или то ще бъде достъпно през локалната мрежа?
  • По колко страници на ден ще печатате – няколко броя, няколко стотици или няколко хиляди?
  • Ще печатате цветни документи или изключително черно-бели?
  • Ако печатате в цвят, дали ще ви е необходимо качество за графики и диаграми или за наситени изображения?

Това са базовите въпроси при избора на MFD. Освен тях има и много други опции, които определят категорията на устройството – съответно в ниския, средния или високия клас.

Модели от нисък клас

Безспорно, за потребителите са атрактивни евтините мултифункционални устройства с цени, започващи от 100 долара за модели, които печатат по няколко страници в минута. Цените нарастват до 300-500 долара за мрежови модели, които най-малкото обещават по-висока скорост на печат.

Освен принтер, достъпните на пазара евтини MFD включват скенер/копир, имат малък ADF и печатат до няколко страници в минута, макар и в спецификациите да пише десетки страници в режим чернова. Принтерите от тази категория не предлагат автоматичен дуплекс (печат от двете страни на листа) и имат нисък експлоатационен срок.

Повечето подобни модели включват някакъв вид мрежово принтиране – през безжична връзка или Ethernet, докато някои се свързват единствено през USB.

MFD устройствата от нисък ценови клас са подходящи за домашен офис и малки бизнес среди с минимални нужди от печат. При избора на подобен модел трябва да се има предвид, че първоначалното спестяване при покупката бързо се обезсмисля от цената на консумативите и ниската продуктивност, в сравнение с устройствата от по-висок клас.

MFD устройства от среден клас

В средния ценови сегмент са налични голям брой от възможности. За няколкостотин долара бизнесът може да се сдобие с пълнофункционално мастилено-струйно устройство, което печата по-бързо от евтините модели, приема по-голям обем хартия и поддържа автоматичен дуплекс.

Мултифункцоналните принтери от тази категория обикновено са мрежови, като се достъпни през Ethernet или безжична връзка.

Малко по-скъпи са лазерните мултифункционали от нисък клас. Освен евентуални скоростни предимства, те са по-подходящи за големи обеми на печатане. Евтините лазерни MFD са способни да печатат стотици и дори хиляди страници на месец на ниска цена. Тонер касетите, макар и да не са евтини, обезпечават много повече отпечатани страници, отколкото мастилените картриджи, които освен това са склонни и да пресъхват.

Мултифункционали от висок клас

За нуждите на офис печата са достъпни лазерни черно-бели и цветни MFD с цени, достигащи хиляди долари. Тези устройства обслужват нуждите от отпечатване на хиляди страници на месец.

Машините от висок клас обикновено имат няколко тави с голям капацитет и за различни размери хартия. Лазерните принтери, в частност, осигуряват печат с много високо качество.

Евтиното не винаги е по-изгодно

По който и маршрут за избор на MFD да поемете, не базирайте решението си преимуществено на цената на продукта. Ако устройството не прави това, от което се нуждаете, то със сигурност ще загубите парите си.

В случай, че купите мултифункционално устройство, което е проектирано да печата по-малко страници, отколкото реално печатате, това ще ви донесе по-големи загуби, в резултат на свяна на консумативи и намалена производителност, спрямо парите, които сте спестили при покупката.

Така че инвестирайте време в определяне на нуждите си в момента и утрешния ден, след което изберете MFD устройството, което може да отговори на тези нужди.

Коментар