ЕК обяви нова инициатива за иновации

Инициатива „Съюз за иновации“ на Европейската комисия насочва усилията на общността и сътрудничеството с трети държави към търсене на отговор на такива предизвикателства като изменението на климата, енергийната сигурност, продоволственото осигуряване, здравеопазването и застаряването на населението.

Представената днес концепция предвижда намесата на публичния сектор да се използва, за да се насърчи развитието на частния сектор и да се отстранят пречките, които възпират достъпа на идеи до пазара. Тук се включват липсата на финансови средства, разпокъсаността на системите и пазарите за изследователска дейност, недостатъчното използване на обществени поръчки за целите на иновациите и бавното въвеждане на стандарти.

„При отърсването ни от кризата и притиснати от безпощадна световна конкуренция ние сме изправени пред нетърпяща отлагане ситуация в областта на иновациите. Ако не преобразим Европа в съюз за иновации, икономиките ни ще залинеят, а идеите и дарбите ни ще бъдат нахалос. Единственият начин за създаване на устойчиви и добре платени работни места, които да издържат на натиска на глобализацията, е радикалната промяна на резултатите на Европа в областта на иновациите“, заяви комисар Мойра Гейгън-Куин, чийто ресор обхваща изследователската дейност, иновациите и науката.

Ново изследване показва, че постигането на целта от стратегията „Европа 2020“ за увеличаване на инвестициите в научноизследователска и развойна дейност на 3 процента от БВП може да създаде 3,7 милиона работни места и да увеличи годишния БВП с близо 795 милиарда EUR до 2025 г. Ще са необходими един милион допълнителни изследователски кадри.

Инициативата „Съюз за иновации” ще бъде обсъдена на заседанието на Съвета на 12 октомври (в състав „Конкурентоспособност“) и на Европейския съвет през декември. Напредъкът по нея ще бъде наблюдаван в рамките на управлението на стратегията „Европа 2020“. Състоянието на инициативата ще бъде обсъждано на ежегоден конвент за иновациите.

Коментар