БГ отбор е победител в състезание на Intel

Български отбор е победител на регионално ниво в последния етап на състезанието Intel Challenge Europe. Полуфиналите за 2010 година се проведоха в Будапеща, Унгария, с участието на отбори от Централна и Източна Европа, Турция и Израел, съобщиха от компанията.

Петнадесет отбора представиха своите технологични бизнес планове в различни категории. България спечели с приложението OpenBuildings – енциклопедия на сградите по света, която може да се редактира.

OpenBuildings създава директория със сгради, която интелигентно филтрира информацията и позволява на посетителите лесно и бързо да намират архитектурата, която ги интересува.

Целта на разработчиците е да превърнат OpenBuildings в онлайн платформа за строителната индустрия – място, където може да се намери точна и подробна информация и съдържание за сградите.

Българският отбор получи награда от 20 000 долара. Отборът подгласник, който беше награден с 10 000 долара, е от Израел. Той представи проект наречен EasyCheck, който е базиран на лесно използваемо, не-инвазивно устройство за ранно откриване на рака на гърдата.

Това са двата отбора с най-добрите бизнес планове, които ще се състезават в конкурса Intel Berkley Technology Entrepreneurship Challenge (IBTEC) в САЩ  през ноември.

Intel Challenge Europe беше стартиран за първи път през 2006 година и е част от глобалния конкурс за бизнес планове (IBTEC). Конкурсът се организира от Българския Институт за Мениджмънт и Технологии (БИМТ) съвместно с унгарски партньори.

Коментар