Виртуална вечеря срещу самотата

Компанията за консултации в областта на технологиите Accenture разработва система, наречена „виртуална семейна вечеря”. Тя ще позволи на семейства да се събират виртуално толкова често, колкото пожелаят.

Концепцията е проста и се базира на достъпна видеоконференция. Възрастна жена в Калифорния, да кажем, си приготвя вечеря. Когато сяда да се храни, системата я свързва с нейния син в Чикаго. Малка камера и микрофон улавят това, което той прави. Екран и аудио система му позволяват да вижда и чува майка си, в чийто дом има подобно оборудване.

Според експерти, такива контакти биха могли да решат един растящ проблем: възрастни хора, които често се хранят в самота, не ядат достатъчно или ядат неподходяща храна. Това води до различни физически и психически проблеми, които могат дори да застрашат живота им.

Експертите са на мнение, че виртуалното хранене би могло да предотврати настаняването на самотните хора в болнични заведения или старчески домове.

Очаква се прототипът на системата да бъде готов след около две години, според AP Digital. Цената му вероятно ще бъде от 500 до 1000 долара на домакинство.

Компанията, която разработва системата, се надява, че когато се убедят в предимствата й, застрахователни компании и правителствени агенции ще поемат част от разходите, така както правят за социалните и медицински работници, посещаващи домовете на възрастни, болни и самотни хора.

Коментар