Имате поща от… връх Еверест

Най-високите върхове в света не можаха да откъснат австралийския алпинист Рекс Пъмбъртън от електронната му пощенска кутия. Рекс е на 22 години и е най-младият австралиец, покорил най-високите планини на всички континенти – Еверест, МакКинли, Елбрус, Килиманджаро, Косцюшко, Уинсън Масив и Аконкагуа.

Въоръжен със сателитен телефон и ноутбук компютър, Пъмбъртън изпраща електронни писма, фотографии и видео материали и води дневник, който абонатите на неговия бюлетин получават редовно.

Хай-тек снаряжението на младежа е предоставено от Panasonic и включва видео камера, фотоапарат и ноутбук Toughbook, специално изработен за суровите високопланински условия. Той трябва да издържа на температури до минус 50 градуса, на падания и вибрации при транспортиране, както и на влага, прах и сняг.

Уникалният видео материал, заснет от Пъмбъртън по време на високопланинските му експедиции, ще послужи за основа на документален филм с работно заглавие „Седем върхове”.

Рекс Пъмбъртън започва да се катери още като ученик и досега има в своя актив над 40 участия в изкачвания на планински върхове.

Коментар