Microsoft дава безплатни лицензи за софтуер

Неправителствени организации от още 12 държави ще получат безплатни лицензи за софтуер от Microsoft. Компанията разширява географията на своята инициатива за защита на подобни организации от обвинения в пиратство, съобщи electronista.com.

Списъкът от облагодетелствани страни включва осемте републики от бившия СССР, Китай, Малайзия, Виетнам и др. Microsoft се надява по този начин да предпази неправителствените организации от разследване, под предлог борба с пиратството.

В момента адвокатите на Microsoft съгласуват инициативата с местните законодателства и се подготвят преводи на националните езици. Не е изключено списъкът на страните, включени в инициативата, да бъде разширен.

Microsoft реши да дава безплатни лицензи на неправителствени организации след публикация в Ню Йорк Таймс, която обвини компанията в косвено участие в потискане на опозицията в страни като Русия.

Така например, руските власти конфискуваха компютрите на екологична организация, която протестираше срещу отварянето на завод на брега на Байкал, а официалният повод за това беше борбата с пиратството. От Microsoft тогава не помогнаха на еко организацията да докаже своята правота, а дори сътрудничеха на властите.

Коментар