УНСС открива специалност „национална сигурност”

Университетът за национално и световно стопанство ще открие официално новата магистърска специалност „Национална сигурност”. Обучението ще надгражда достигнатото образователно ниво в специалностите на ОКС “бакалавър”  в областите на висше образование  „Хуманитарни науки”, „Социални, стопански и правни науки”,  “Сигурност и отбрана”. То ще се провежда от преподаватели от различни области на знанието и специалисти с практически опит в службите за сигурност, поясниха от УНСС.

Амбицията на катедрата и на преподавателския състав е с магистърската програма „Национална сигурност” да се изградят компетентни експерти, притежаващи професионални знания и способности, управленска култура и лидерски качества за адекватен отговор на предизвикателствата пред националната сигурност.

Продължителността на обучението е 2 семестъра в редовна форма и 3 семестъра в задочна форма. Приемът се осъществява по общите правила и срокове за УНСС (http://www.unwe.acad.bg).

Курсът на обучение завършва със защита на  дипломна работа по национална сигурност. Успешно завършилите получават диплом за образователно-квалификационна степен “магистър” по специалността “Националната сигурност”.  Придобилите образователно-квалификационната степен “магистър” ще притежават необходимите способности да продължат обучението в докторантура.

Възможностите за реализация на завършващите студенти са в няколко направления: централни и местни структури на държавните институции и звена на органите на местното самоуправление; ръководители и изпълнители на различни дейности, свързани със сигурността на държавни и частни фирми; научноизследователска дейност във висши училища и научни институти; експерти в неправителствени организации, развиващи дейност в сферата на сигурността; eксперти в структури на ЕС по проблемите на националната и международната сигурност; както и в сферата на външната дейност на българската държава.

Откриването на новата специалност е насрочено за 21 октомври от 18 ч. в заседателната зала на института. Гости и лектори ще бъдат академичното ръководство на УНСС, представители на посолствата на евроатлантическите партньори на България, на МВнР, МВР, МО, парламента и др. Ще присъстват също фигури от отбраната, вътрешна сигурност и обществения ред, както и от президентството, НРС, НСО, ДАНС и ДКСИ, представители на научния сектор.

Коментар