Ивайло Калфин говори за кибер-сигурност в ЕП

Превенцията на рисковете, свързани с бързото развитие на интернет, е много по-ефикасна от възстановяването на щетите, които могат да възникнат от злонамерено използване на кибер-пространството. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в Европейския парламент Ивайло Калфин, в рамките на едноминутното си изказване пред пленарна зала на ЕП.

Калфин посочи 4 основни стъпки за успешна превенция на рисковете с бързото развитие на интернет. Първо, необходимо е защитата на кибер-пространството да бъде динамична и не да изгражда статични стени, а да разчита на гъвкавост и изпреварваща иновативност.

Второ, законодателството по отношение на интернет трябва да използва, а не да ограничава възможностите на информационните технологии. Трето, необходима е много активна хоризонтална координация на различните институции, които имат отношение към кибер сигурността. В ЕС има подобни национални примери, но те не са много.

И четвърто, кибер-сигурността изисква много активни и ефективни механизми на международно сътрудничество и координация, подчерта Ивайло Калфин.

Българският евродепутат отправи също така призив към Европейската комисия "да прояви особена воля и твърдост и в предстоящите законодателни инициативи да изиска изработване и прилагане на европейска стратегия за кибер-сигурност, и създаването на позиция или механизъм, който да позволява хоризонталната координация на всички общностни и национални политики, които имат отношение към този проблем".

"ЕС дължи на своите граждани много по-ефективна политика за кибер-сигурност", заяви в заключение Ивайло Калфин.

Коментар