Шефът на Symbian напусна организацията

Шефът на некомерсиалната организация Symbian Foundation – Лий Уилямс – напусна по „лични причини”. На негово място е назначен Тим Холброу, досега главен финансов директор, съобщи zdnet.com.

Лий Уилямс беше начело на Symbian Foundation в продължение на две години, а преди това ръководеше подразделението на Nokia за разработка на операционна система Symbian (Series 60).

Оттеглянето на Уилямс е поредната голяма кадрова рокада, имаща отношение към Symbian. Nokia се раздели със CEO-то Оли Пека Каласвуо и шефа на подразделението за мобилни устройства Анси Ваниоки, като и двамата имаха непосредствени ангажименти към развитието на Symbian. Последва и напускане на ръководителя на подразделението MeeGo Devices – Ари Яаакси, който вече работи по проекта webOS в HP.

Трудно е отсега да се прогнозира как оттеглянето на тези мениджъри ще повлияе на работите по Symbian, но във всички случаи положението за Nokia е трудно.

В допълнение на кадровите проблеми, досегашните партньори Samsung и Sony Ericsson заявиха, че ще се откажат от пускането на устройства под управление на Symbian. Така в лагера на Nokia останаха само Fujitsu и Sharp.

Коментар