Видима светлина вместо рентгенови лъчи

В бъдеще може би няма да е нужен апарат с рентгенови лъчи за изследване телата на хората, когато се налага. Учени са намерили начин за заснемане на изображения през твърди повърхности, използвайки само видима светлина, съобщи GreenTech.bg.

Обикновено видимата светлина става твърде разпиляна, за да се открие след преминаването й през непрозрачни повърхности. Но изследователи от Франция са разработили технология за реконструиране на образи чрез светлината, преминаваща през такива повърхности.

Тайната е в дешифрирането на начина, по който материалът разсейва светлината. В краткосрочен план това откритие може да доведе до подобряване на силата на телекомуникационните сигнали и оптичните кабели, но след години технологията може да започне да допълва или дори да замени традиционния ултразвук за медицинска диагностика и рентгеновите скенери за откриване на оръжия на летищата.

„Това е като да сложиш фенерче зад ръката си, – каза Силвен Гигън, учен в Института „Langevin“ в Париж. – Не можете да видите изображение, но можете да видите слаб блясък“.

На пръв поглед изглежда, че образът на ръката няма как да се види, защото от светлината остава само слаб отблясък. Но новият метод на френските учени им позволява да съберат светлината и да извлекат изображение от нея.

„Когато светлината достигне до чаша мляко, облак, или пък нашите тъкани, част нея се поглъща, но повечето се разпилява – обяснява Гиган. – Може би си мислите, че тази светлина е разпръсната до степен, когато няма възстановяване, но не е така“.

На настоящия етап изображенията, които се възстановяват, са твърде мъгляви и зърнести. Учените обаче твърдят, че и това може да се промени и след време техниката им ще се използва за сканиране на преминаващите пътници по летища и гари, а защо не и вместо съвременния ултразвук за диагностика.

Коментар