Печатът се измества в “облака”

Нова технология HP ePrint, създадена за работа в облака, ще позволи на хората да печатат от всяко устройство с имейл на всеки уеб принтер и от всяко място по света, стана ясно днес на пресконференция в София. Потребителите могат да съхраняват документи или файлове в облака и да ги отпечатват директно от там, когато това се наложи.

Продуктовите мениджъри в HP България Георги Филипов (вляво) и Асен Георгиев представиха новите устройства за печат на компанията, поддържащи технологията ePrint

Освен това технологията им позволява да превърнат своя принтер в платформа за публикуване, от която да персонализират приложенията, свързани с печата, като новини и креативни проекти за училище или бизнес среща, директно от своя домашен или бизнес принтер. Процесът на печат се управлява изцяло чрез HP ePrintCenter.

НР ще налага уеб-свързаните решения с напълно нова гама от многофункционални принтери с възможност за безжична връзка с интернет. Портфолиото включва устройства за домашни и бизнес потребители на цени, започващи от 159 лева. Това са първите принтери с възможност за работа директно с уеб съдържание.

Първоначално в страната ще започнат да се предлагат потребителските модели, а от ноември компанията ще пусне и бизнес продукти и свързаните с тях приложения за печат.

“Хората ще имат възможност да печатат от всеки вид устройство с достъп до интернет – смартфони, iPad, нетбуци и други, на всеки уеб принтер в нашето портфолио”, заяви Георги Филипов, маркетинг и продуктов мениджър Мастиленоструйни продукти и уеб приложения в HP България.

Всеки принтер на HP с технология ePrint ще има уникален имейл адрес, което позволява на подателя да изпрати разпечатката по същия начин, по който ще изпрати електронно писмо. Клиентите могат също да изпращат документи за печат от смартфони с приложението НР ePrint от дома, офиса или например от публични печатни центрове в хотели. Документите се изпращат в широкоразпространените формати Microsoft Office, Adobe PDF, JPEG и др.

Безплатният онлайн център HP ePrintCenter предлага нови услуги, приложения и възможности за персонализация на печата. Потребителите ще могат да се възползват от всички приложения на печат, като тези на Disney, DreamWorks, Tabbloid, Yahoo и Picasa, изцяло на български език – например да регистрират своите принтери и да получават ъпдейти според своите предпочитания. Чрез центъра могат още да настройват устройствата си, да следят ePrint задачите и да разглеждат и предлагат нови приложения за печат.

Новата линия HP Photosmart уеб принтери ще даде на домашните потребители достъп до съдържание и печат отвсякъде, без нуждата от компютър. Това може да се постигне, чрез HP ePrint от всяко устройство или с едно докосване на различните приложения и опции за печат от интуитивния чувствителен на допир екран.

Цените на новите HP Photosmart започват от 199 лева за модела Photosmart Wireless e-All-in-One и достигат 389 лева за Premium e-All-in-One – най-висок клас принтер с безжична връзка с мрежата и възможности за персонализиране чрез избор от пълната гама приложения за печат.

До края на годината НР ще предложи и няколко модела бизнес уеб принтери. Цените варират от 399 лв. за HP LaserJet Pro CP1025nw Color Printer (най-малкият и един от най-енергийно ефективните цветни лазерни принтери) до 699 лв. за HP LaserJet Pro CM1415fnw Color MFP. На пазара се очаква и моделът HP Officejet Pro 8500A e-All-in-One на цена от 529 лв.

Новите продукти на HP отразяват няколко пазарни тенденции. Според Асен Георгиев, маркетинг и продуктов мениджър, Лазерни продукти в HP България, това са: все по-компактни и все повече свързани към мрежата устройства, поддръжка на ePrint, сензорни дисплеи и все повече екстри в по-ниския клас модели.

Пазарните проучвания показват, че уеб печатът представлява 33% от всички отпечатани страници. Същевременно съдържанието за печат ще се увеличи 3 пъти до 2012 година. У нас 26,5% от потребителите ползват интернет през мобилно устройство – лаптоп, смартфон и др., като всички те имат нужда от печат през уеб.

Коментар