През 2014 г. започват първите услуги на “Галилео”

Европейската комисия обяви днес подписването на четвъртия договор – от общо шест – за осигуряването на пълния оперативен капацитет за “Галилео”, европейската глобана навигационна спътникова система. Договорът бе даден на SpaceOpal GmbH – консорциум, създаден от DLR GFR (Германия) и Telespazio SpA (Италия). Договорът касае оперирането на космическата и наземната инфраструктура. Това ще позволи първите услуги на “Галилео” да заработят през 2014 година.

Еврокомисарят по предприемачеството и промишлеността Антонио Таяни заяви: “Галилео” се превръща в реалност. Европа ще има своя независима система за сателитна навигация, способна на висока точност и надеждност”.

Договорът на стойност 194 млн. евро е подписан от Европейската космическа агенция от името на Европейската комисия. Поръчката, възложена на SpaceOpal GmbH, обхваща промишлените услуги, необходими за поддръжката на Европейската космическа агенция за работата на сателитите, както за функционирането на наземната инфраструктура.

Реализацията на пълния работен капацитет на “Галилео” е разделена на шест договора. През януари 2010 г. бяха възложени три поръчки за осигуряване на инженерната поддръжка, сателитите и ракети-носители. Останалите две поръчки за изграждането на наземна инфраструктура и наземна контролна инфраструктура ще бъдат възложени в началото на 2011 година.

Очаква се през 2014 г. “Галилео” да започне да функционира. Първоначално системата ще предоставя три услуги: отворена услуга (безплатна), обслужване на правителствените служби и обслужване на спасително-издирвателната служба.

Очаква се “Галилео” да осигури 90 млрд. евро на европейската икономика за период от около 12 години благодарение на допълнителни приходи за индустрията и обществени ползи.

Коментар