Миниатюрно устройство прави от всеки компютър Linux PC

USB устройство, което се побира на длан, позволява на потребителите да пускат Linux на всеки компютър. Wizpy е продукт на компанията Turbo Linux и идва с 4 гигабайта флаш памет, в която е вградена операционна система FUJI.
Wizpy има размери 3,3 х 1,6 х 0.5 инча и тежи по-малко от 60 грама. Устройството предоставя 1,7-инчов OLED (organic light-emitting diode) дисплей, FM радио, аудио и видео плеър.
Когато свържат Wizpy към произволен компютър, потребителите получават своята операционна система и десктоп среда. По този начин отпада необходимостта да носят със себе си лаптоп.
От компанията TurboLinux смятат, че техният продукт ще изиграе ролята на мобилните телефони, които замениха стационарните. С тази разлика, че Wizpy щял да направи излишен мобилният РС.
Всички настройки на операционната система и потребителски документи се запазват единствено в устройството, когато то бъде извадено от компютъра. Така Wizby не оставя никакви следи от работата на своя притежател.
При първоначалното зареждане, Wizpy, който е USB устройство, заблуждава компютъра да го разпознае като CD драйв. Тази хитрост води до стартиране на вградената в Wizpy операционна система Linux, вместо Windows или Mac OS на компютъра, в който е поставено устройството.
Освен предварително инсталираната операционна система TurboLinux FUJI, миниатюрният Wizpy включва и няколко приложения с отворен код – браузър Firefox, имейл клиент Thunderbird и VoIP софтуер за Skype услуги. Тези приложения консумират около 1,56 GB от общо 4-те гигабайта флаш памет.
TurboLinux FUJI е комерсиална дистрибуция на Linux. Версия 11 е хибридна операционна система, която комбинира базовата сигурност, стабилност и мрежови възможности на Linux с подобрена съвместимост с Windows. Основните нейни компоненти са Linux ядро 2.6.12 с glibc 2.3.5, X.Org 6.8.2, gcc 3.4.3 и rpm 4.4.2.
За разлика от други Linux дистрибуции, които включват десетки приложения с отворен код, TurboLinux изисква участие в платена услуга, за да инсталира допълнителни пакети. Членовете на Wizpy Club имат на разположение широк избор от приложения с отворен код.
Десктопът на FUJI прилича най-много на Windows, в сравнение с останалите Linux дистрибуции. В допълнение, системата предлага предимства в сигурността и портативността. FUJI позволява на потребителите да конфигурират споделени среди, така че да ползват Windows и Linux файлове през аплет, подобен на My Network в Windows. Те имат също достъп до Windows Active Directory, като могат да се логват с паролите от техните акаунти.
Други характеристики на FUJI, които имитират Windows XP, са “drag and drop” на файлове, проверка на принтерните задачи чрез икона на десктопа, архиватор на файлове, достъпен от десктопа, и поддръжка с един клик на Adobe Acrobat PDF документи. FUJI използва kde десктоп, който е един от няколкото стандартизирани десктопи за различните Linux дистрибуции.
TurboLinux планира да въведе скоро и нов модел на устройството Wizpy. Той ще включва слот за SD карти, чрез който да се разширява обемът на паметта, както и допълнителни възможности за трансфер на файлове.
Компанията се надява нейният продукт Wizpy да стимулира миграцията на потребителите от Windows XP и Vista към Linux. Устройството излиза първо на японския пазар, а скоро след това и в САЩ на цена $39, според LinuxInsider.

по темата: „Миниатюрно устройство прави от всеки компютър Linux PC”

добавете коментар...

  1. Atanasov

    Gotov sam vednaga da go kupja. V Bg a i ne samo tuka ne moge da se nameri kakwato i da e pamet (MMC SD i t.n.) na tazi cena 4 GB total memory $39 🙂

  2. TechNews.bg

    eto tuk e obqwena cena $39 – http://www.linuxinsider.com/story/54869.html

  3. Atanasov

    $39 e Turbolinux FUJI – za sprawka poglednete http://www.soninc.com/turbolinux.cfm
    a prodagnata cena na Wizpy v Japan – 250$

Коментар