Дефицит на твърди дискове до Q1″2011

Недостигът на твърди дискове може да продължи до първото тримесечие на 2011 година. Доставчиците на лаптопи започват подготовка за празничния сезон и рязко увеличават поръчките към HDD индустрията, което вече създаде дефицит, съобщава digitimes.com.

Наблюдава се и друга тенденция, породена от кризата на европейските фондови пазари. През второто тримесечие курсът на еврото към долара рязко намаля, което принуди доставчиците на лаптопи да снижат техническите параметри на компютрите за Европа, за да запазят нивата на печалби. В резултат на това беше намален и обемът на твърдите дискове, което, от една страна, увеличи търсенето на по-нискокапацитетни устройства, а от друга,  снижи интереса към моделите с голям обем.

През Q3 търсенето на дискове с капацитет 250 и 320 GB е било по-високо от това на 500-гигабайтови модели и като цяло са намалели поръчките на HDD. Ето защо повечето производители решиха през Q4 да запазят нивото от 2-то и 3-то тримесечие, като поставят акцента върху дисковете с малък капацитет.

Същевременно, поради рязкото намаляване на цените на DRAM паметта, производителите на лаптопи решиха да вложат икономисаните средства в дискове с по-голям обем. В резултат на това нарасна търсенето на 500 GB дискове, което продължава и в момента. HDD вендорите обаче не могат да се справят с поръчките, защото в плановете им е заложено производство на дискове с по-малък капацитет.

Очаква се дефицитът да продължи до първото тримесечие на следващата година, когато HDD индустрията ще премине на новия производствен план.

Коментар