Боклукът за едни е съкровище за други

Излишни материали, непотребни ресурси, метален скрап и куп рециклируеми вещи – те всички имат нещо общо помежду си. Те са самотни. И това, което е по-лошо, е че обикновено заминават на боклука заедно с всичко, което наистина не става за нищо. Това не е добре нито за тях, нито за нас, защото вреди на планетата, на която живеем.

Но което за едного е отпадък, за друг може да се окаже съкровище, както се казва в поговорката. И ето за това е сайтът RecycleMatch. Основателката на компанията Бетс Фарел е създала този сайт като онлайн пазар за фирми, където помежду си могат да се свързват дружества, имащи излишни количества от различни материали, с компании, които пък се нуждаят точно от същите ресурси, пише GreenTech.bg.

Така например подизпълнител, който е ангажиран в проект по подмяна на прозорците на някоя сграда, може да предложи излишното стъкло от прозорците, които е демонтирал, на компания, която прави кухненски плотове от рециклирано стъкло. Имате твърде много полиестер? Метал? Дърво? Химикали? Гума? Не се чудете какво да ги правите.

Сайтът служи като посредник. Фирма А публикува поверително информация за излишъците, които има. RecycleMatch намира потенциални купувачи и изпраща електронни съобщения до дружеството, благодарение на което фирмата може да избере перфектния купувач.

Самата Бетс Фарел идва от бизнеса с отпадъци, който не случайно се слави като много доходоносен, и казва, че когато тя и останалите ръководители на фирми за обработка на отпадъци отидат на сметището, „надушват пари“.

Коментар