Нуждаем се от експорт на иновативни продукти

След икономическата криза лесните пари, които преди идваха от чужбина, вече ги няма и България трябва да се ориентира към експорт, предимно на продукти от технологии с висока добавена стойност – информационни, екологични и енергоефективни. Това заяви вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриване на международната конференция "Индустрия и иновации 2010".

Той припомни, че българското правителство си е поставило цел финансирането за иновации да достигне 2% от брутния вътрешен продукт. Реализирането на тази цел зависи от съвместните усилия както на държавата, така и на бизнеса.

Страната ни е изправена пред едно допълнително предизвикателство, а именно – високата енергийна интензивност на икономиката ни, което ни отрежда незавидно място в Европа. Решаването на този проблем има ключово значение, както за повишаване конкурентоспособността на българската икономика, така и за размера на инвестициите в икономиката, каза министърът.

„Работим по нови механизми за насърчаване производството на енергия от ВЕИ и комбинирано производство, както и върху развитието на либерализиран енергиен пазар в услуга на потребителя. Включването на българските енергийни инсталации в европейската Схема за търговия с квоти на емисии на парникови газове е съществен елемент от овладяването на негативните промени в климата", каза Трайков.

През август тази година стойността на българския износ за първи път от 10 години е успял да надхвърли вноса. Целта е в близките няколко години страната ни да достигне 70% от средния брутен вътрешен продукт на ЕС, а не 40, както е сега, допълни министърът.

Коментар