Intel откри завод за чипове във Виетнам

Intel даде старта на голям завод за производство и изпитания на чипове във Виетнам. Предприятието на стойност 1 милиард евро заема площ колкото пет и половина футболни игрища и е разположено в близост до промишлената зона Хошимин, съобщи electronista.com.

Виетнамският завод ще произвежда чипсети за лаптопи и мобилни устройства. Не е изключено именно оттам да излизат и чипсетите Sandy Bridge.

Intel ще осигури работа на няколкостотин квалифицирани виетнамци, с което ще даде тласък на местната икономика. Виетнам е вторият по големина в света износител на ориз и кафе. Голям дял в износа й имат морските продукти и дрехите, но все още експортът на технологични продукти е незначителен.

Виетнам има предимство спрямо Китай, тъй като работната сила там е по-евтина. Освен това страната е близо до китайския пазар и участва в регионални договори за свободна търговия.

Минуси за Виетнам са неразвитата логистична индустрия, слабото познаване на английски език и ниските научно-технически стандарти, в сравнение с други страни от региона като Малайзия, Тайланд и Китай.

Заводът във Виетнам е седмият за Intel извън пределите на САЩ. Не е изключено примерът на процесорния гигант да бъде последван и от други хай-тек компании.

Коментар