ИС за компетенциите ще се тества от догодина

Информационната система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони ще заработи в тестов режим от догодина, за да могат бизнес, браншови сдружения, академични организации и държавни органи да направят първите опити за “засрещане” на потребностите на бизнеса от кадри със структурата на образователната система в страната. Проектът за разработване на системата се реализира от БСК в периода 2009-2013 г., с финансова подкрепа по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд и Р България.

“От началото на годината работим по подготовката на тази информационна система, – посочи Жечко Димитров, програмен директор в БСК, днес по време на пресконференция, на която камарата разкри тревожни данни за състоянието на пазара на труда у нас. – Направихме серия анализи и проучвания, сред които изследване на пазара на труда и реализацията на хората, макроикономически анализи, анализи по браншове и региони, проучване на аналогични системи за оценяване на компетенциите в чужбина”.

На база на направените анализи сега предстои да се формира общата концепция за създаване на информационната система и нейното проектиране. Това трябва да стане до март 2011.

След това системата ще бъде представена пред специализирана аудитория, представляваща бъдещите й потребители. Имайки и техните отзиви, системата ще се проектира, разработи и пусне в тестова експлоатация – до края на 2011 година. “Работим по архитектурата на проекта, тя ще се възложи на изпълнители, които обаче още не са избрани”, уточни Димитров.

Направеният до момента анализ показва, че България е най-изостанала в ЕС по отношение прилагането на метода на оценка на компетенциите, посочи още Димитров. Той и колегите му от БСК акцентираха на факта, че днес образователната система у нас залага на обучение “според това, което преподавателите знаят”, а не според нуждите на пазара, т.е. студентите учат това, което техните преподаватели знаят и искат да предадат, а не това, което е потребно на индустрията и респективно което е нужно на младите хора, за да бъдат адекватни на пазара на труда. Програмите, които се създават във ВУЗ-овете, зависят не от това от какво има нужда индустрията, а от желанието на преподавателите да запазят своя предмет, да “изковат” свои приемници и да запазят “територията” си.

Всички анализи, направени до момента по проекта за информационната система, са публикувани на уеб-портала competencemap.bg, увери Димитров.

По думите му, от 2012 г. системата ще се тества заедно с 20 сектора от индустрията и 10 региона. За момента са известни само 2 от 20-те пилотни сектора. Първият от тях е ИТ бизнесът, представен в лицето на браншовата организация БАИТ, а вторият е Българската асоциация на металургичната индустрия. Регионите все още не са уточнени.

Коментар